Medicinske sestre u Europu s priznatom diplomom

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Predstavnici sestrinskih udruga, Hrvatske komore medicinskih sestara i Ministarstvo zdravlja usuglasili su se oko rješenja kojim će se medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima omogućiti rad u svim zemljama Europskog gospodarskog prostora, uz priznavanje stupnja obrazovanja stečenog u Hrvatskoj.

Ministar zdravlja Siniša Varga prije dva tjedna obećao je naći rješenje ovog problema, a iz Ministarstva javljaju da će Hrvatska komora medicinskih sestara od sada izdavati potvrdu za rad u inozemstvu uz koju će se našim medicinarima u Europi priznavati stručna sprema.

Zahtjevu za izdavanje potvrde za rad u drugim zemljama Europskog gospodarskog prostora treba priložiti potvrdu - s potpisom ravnatelja odnosno sanacijskog upravitelja, njihove pomoćnice za sestrinstvo te glavne sestre ustanove u kojoj rade - da su stvarno i zakonito obavljali poslove medicinske sestre odnosno tehničara neprekidno tri godine u periodu od ukupno pet godina prije podnošenja zahtjeva. Uz tu potvrdu potrebno će biti dostaviti i opis poslova koji su obavljali te
presliku ugovora o radu. (D. P.)
 


Podijeli: Facebook Twiter