Medicinske sestre spremne na štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladina uredba o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama od 23. siječnja revoltirala je čelnicu Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anicu Prašnjak koja u toj vladinoj odluci vidi izigravanje sporazuma zbog kojeg su medicinske sestre u rujnu prošle godine prekinule jednomjesečni štrajk.

Jedan od razloga štrajka bio je, podsjetimo, nepriznavanje stručne spreme medicinskih sestara i tehničara. Dok je spomenuti sporazum jamčio da će se kroz koeficijente za obračun plaća uvažiti zahtjevi sindikata za vrednovanjem kvalifikacija medicinskih sestara, u novoj su vladinoj uredbi sestre s visokim obrazovanjem, upozorava Prašnjak, degradirane. Ako se problem ne riješi, ovaj je sindikat spreman na nove sindikalne akcije.

- Nedopustivo je da medicinske sestre s visokom stručnom spremom, koje imaju iza sebe između pet i osam godina studija, specijalizaciju, pa i doktorat, danas imaju koeficijent 1,16. Glavne sestre u kliničkim bolnicama morale bi po zakonu imati koeficijent kao pomoćnik ravnatelja, između 1,89 i 3,07, a tražimo da to bude barem na razini koeficijenta 1,70, veli Prašnjak.

Novom su uredbom o koeficijentima, koju u sestrinskom sindikatu doživljavaju kao novo degradiranje svoje profesije, glavne sestre klinike pale s koeficijenta 1,50 na koeficijent 1,16. To će, računaju u sindikatu, njihove plaće smanjiti i do 40 posto.

- Ne znam zbog čega se iz uredbe izbacuju visokoobrazovani zdravstveni djelatnici, a uvodi se sva sila novih kategorija. Radi se o malom broju ljudi, i pitam se kakve će se neviđene uštede ovime postići, ogorčena je Prašnjak. U resornom ministarstvu, veli, nije dobila obrazloženje novih koeficijenata, a uredbu doživljava kao kršenje sporazuma kojim su medicinske sestre uvjetovale prekid štrajka. "Nastavit ćemo sa sindikalnim aktivnostima, a na tome već i radimo. Na ovome ne možemo ostati", poručuje predsjednica Glavnog vijeća sestrinskog sindikata. (LJ. B. M.)

 


Podijeli: Facebook Twiter