Medicinske sestre najbolje znaju svoje uvjete rada

Samo sestre mogu zastupati prava sestara, jer mi najbolje znamo što i u kakvim uvjetima radimo, Suzana Rossmanith (M. ANGELINI)
Samo sestre mogu zastupati prava sestara, jer mi najbolje znamo što i u kakvim uvjetima radimo, Suzana Rossmanith (M. ANGELINI)

Devetog dana štrajka iz njega je izašao Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, čija je podružnica u Općoj bolnici Pula osnovana tek nedavno. Treća je to sindikalna niša otvorena za sestre i tehničare u pulskoj bolnici, uz Sindikat Istre i Kvarnera Bruna Bulića koji je štrajku dao podršku te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek koja se s Ministarstvom zdravlja nije sporila oko kolektivnog ugovora.

"Okupili smo se zato što smatramo da samo sestre mogu zastupati prava sestara, jer mi najbolje znamo što i u kakvim uvjetima radimo", kaže Suzana Rossmanith, predsjednica podružnice Strukovnog sestrinskog sindikata, s kojom smo razgovarali nakon njezinog 12-satnog radnog dana.

Što mislite je li odustajanjem od štrajka vašeg sindikata uspjelo razbijanje jedinstva liječnika i sestara?
Osobno dajem i dalje svu podršku liječnicima u štrajku, ali vjerujem da će ministar ispuniti obećanja i da će se poboljšati status medicinskih sestara i tehničara. Ovo je bilo prvi put da smo se tako ujedinili, liječnici i sestre, u odluci da ovako više ne ide dalje, i to je najbolje od svega.

Problemi čitavog zdravstvenog sustava prelamaju se preko naših leđa, a sve da pacijenti ne bi osjetili da nas nema dovoljno. Stotine neplaćenih prekovremenih sati otišlo je u zastaru. Prema europskim standardima, u hrvatskom javnom zdravstvu nedostaje oko 12.000 sestara, a trenutno ih je na burzi dvije tisuće nezaposlenih.

Što je sa sindikalnom scenom općenito u zemlji, vjeruju li radnici još u sindikalne vođe, u mogućnost zaštite svojih prava? Ili prevladava beznađe i strah za radno mjesto?
Najviše ljude muči nesigurnost, i materijalna i pravna, jer nam se stalno prijete, ukinut će ovo, ukinut će ono. Treba spriječiti razjedinjavanje radnika, sestre se trebaju ujediniti u jedan sindikat, kao i liječnici koji su svi zajedno u borbi za svoja prava. Samo oni najbolje znaju koje probleme imaju i kako ih na najbolji način riješiti. Sestre su uplašene i nepovjerljive, kao i svi radni ljudi u čitavoj zemlji, na svim razinama.

Kako izgleda prosječan dan bolničke sestre i tehničara, koliko mjesečno skupite prekovremenih sati, noćnog rada?
Moja plaća za kolovoz iznosila je 6.037 kuna sa svim dodacima, putnim troškovima, dodatkom za rad na praznik i šest radnih noći. Ne sjećam se kad sam dobila tako malu plaću. Kolegica s 25 godina radnog staža dobila je 6.100 kuna sa svim dodacima. Plaća nam je sa smanjenjima u ovoj godini, u dva navrata, oko 800 kuna manja. (D. PALIBRK)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter