Medicinska škola hit u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prvog upisnog kruga u srednje škole, koji je završio jucer, u potpunosti su popunjene pulske Gimnazija, Tehnicka škola i Medicinska škola, zatim pazinska Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile te Srednja škola Vladimira Gortana u Bujama.

U 25 istarskih srednjih škola postoji cak 2.611 mjesta, a osme razrede je završilo oko 2.000 ucenika, dakle, nema bojazni da svi oni nece biti upisani jer je cak 600 mjesta više od potreba. No, pitanje je hoce li se svi osmaši upisati baš tamo gdje žele.

Vec godinama je medu najpopularnijim školama ona pazinska Jurja Dobrile, a ove je godine navala još veca, vjerojatno jer je proglašena jednom od najboljih u državi po rezultatima državne mature. Zbog velikog broja ucenika i bujska je srednja škola zatražila odobrenje da upiše više ucenika nego što je bilo planirano. U pulskoj gimnaziji u prve ce razrede krenuti 196 ucenika, a još se 20-ak željelo upisati.

U Puli su mjesta naprosto planula u Medicinskoj školi, koja je ove godine pravi hit medu ucenicima. Od Ministarstva su vec dobili odobrenje za otvaranje još jednog odjeljenja. Tako ce ove godine, umjesto dva, škola imati tri prva razreda u koje ce na jesen krenuti 78 ucenika.

U ovoj školi vec dvije godine žele pokrenuti smjer za fizioterapeutskog tehnicara, no on je odobren u rovinjskoj talijanskoj srednjoj školi, a to je i jedini novi program otvoren u Istri ove godine.

Iako je rijec o smjerovima za deficitarna zanimanja, Ministarstvo ove godine nije odobrilo upis ucenika za zanimanje mesar u pulskoj Strukovnoj školi te za zanimanja tokar i zidar u Industrijsko-obrtnickoj školi u Puli.

I u Industrijsko-obrtnickoj školi nezadovoljni su što im Ministarstvo nije odobrilo sve programe. Tako ne mogu upisivati ucenike za zanimanja tokar i zidar, a upravo su ova zanimanja jako tražena u Istri.

U pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu nema više mjesta za zanimanja konobar, kuhar, slasticar i prodavac, a koja su i medu traženijima na Zavodu za zapošljavanje, no vecinom samo tijekom ljetnih mjeseci.

Iako vec nekoliko godina Ekonomska škola u Puli vec u prvom upisnom krugu napuni sva mjesta, ostalo je mjesta za drugi upisni rok, koji pocinje u ponedjeljak, i to devet za poslovnog tajnika, a 11 za ekonomista. (Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter