Medicinska konoplja može se legalno uzgajati i u Istri

Industrijska konoplja - dobra kultura za uzgoj i u Istri
Industrijska konoplja - dobra kultura za uzgoj i u Istri

Uvođenje lijekova izrađenih na bazi kanabisa u hrvatski zdravstveni sustav napreduje puževim korakom. Iako je prošlo pola godine od promjene zakonskih propisa koji omogućavaju oboljelima od najtežih bolesti, poput raka, AIDS-a ili multiple skleroze, korištenje takvih lijekova, oni su nedostupni u domaćim ljekarnama. U Hrvatskoj još nije otpočeo ni organizirani uzgoj kanabisa, kako bi farmaceuti dobili sirovinu iz koje mogu izrađivati preparate potrebne bolesnicima.

U nadležnim državnim ustanovama svjesni su postojanja tih problema, ali tvrde kako bolesnici ipak mogu doći do potrebnih lijekova, te ih uvesti preko ovlaštenih veledrogerija. "Trenutno u Republici Hrvatskoj nema odobrenih lijekova na bazi kanabisa", kaže Jasminka Tadin iz Agencije za lijekove, te upozorava kako se "prema trenutno važećim propisima u Republici Hrvatskoj, na uvoz, izvoz, prijevoz i provoz droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga i lijekova koji ih sadrže, primjenjuju se odredbe posebnog zakona o suzbijanju zlouporabe droga".

Lijekovi nisu registrirani

O tome tko može uvoziti potrebne lijekove odlučuje Ministarstvo zdravlja, odnosno nadležni ministar na zahtjev tvrtki koje se bavi uvozom i distribucijom lijekova na veliko. "Dozvole za jednokratni uvoz i izvoz droga, koje su navedene u Popisu droga izdaje Ministarstvo zdravlja temeljem Zakona o suzbijanju zlouporabe droga," kažu u Agenciji za lijekove. U Ministarstvu zdravlja napominju kako je uređen pravni okvir za korištenje lijekova na bazi kanabisa, koje u Hrvatskoj još nitko ne prodaje.

"Gotovi lijekovi na bazi kanabisa mogu se propisivati pacijentima u indikacijama za koje su registrirani i u dozama navedenim u sažetku opisa svojstava lijeka. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoje registrirani gotovi lijekovi na bazi kanabisa, oni nisu redovno dostupni na hrvatskom tržištu, već ih je moguće uvesti iz neke od država članica EU u kojima su registrirani," poručuju iz Ministarstva zdravlja.

- Uvoz se obavlja putem veledrogerije, temeljem pojedinačnog recepta koji je na preporuku liječnika specijalista propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Od rujna 2015. godine na taj način su osigurane određene količine gotovog lijeka, kažu u ministarsvu.

Drugim riječima, oboljeli od karcinoma, nekih oblika epilepsije, AIDS-a i multiple skleroze dobili su tek mogućnost da sami, u drugim državama Europske unije, nabave potreban lijek, te da zbog toga ne budu kazneno gonjeni, što im se moglo dogoditi još prije nekoliko mjeseci. Popriličnu inertnost državne institucije pokazuju i pri poticanju uzgoja kanabisa za medicinske svrhe. Javnost je upoznata tek s inicijativom da za domaće potrebe marihuanu, odnosno biljku Canabis sativa) uzgaja Imunološki zavod, koji je nedavno postao državna institucija, ali s dosta nesređenih problema u poslovanju.

Država površna i deklarativna

Ipak, razvidno je kako bi se ta biljka kontrolirano mogla uzgajati u raznim dijelovima Hrvatske, pa i u Istri. "Kanabis bi se svakako mogao uzgajati na nekim lokacijama u Istri. Naravno, ne svugdje - treba najprije napraviti analizu tla, koje ne smije biti previše kiselo", objašnjava agronom Zoran Užila, s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. 

- Pronađe li netko ekonomsku isplativost u proizvodnji konoplje u Istri - dakle, da raspolaže s dovoljno prikladnog terena za sadnju - to može biti posao kao i svatko drugi. Posve je moguće da se, primjerice, neki OPG bavi uzgojem te biljke u komercijalne svrhe, napominje inženjer Užila.

Iako su zakonski propisi koji to omogućavaju na snazi, u Ministarstvu zdravlja napominju kako bi ipak trebalo pričekati njihovo - pojašnjenje.

"U Republici Hrvatskoj nije započeo uzgoj konoplje za medicinske svrhe, iako Zakon o suzbijanju zlouporabe droga već sada daje tu mogućnost. S obzirom da se radi o sadnji kanabisa s visokim postotkom THC-a, i vrlo osjetljivoj problematici s velikim potencijalom zlouporabe, prethodno bi bilo neophodno izmijeniti i dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga na način da se detaljno propišu uvjeti pod kojima je takva sadnja moguća, pitanje otkupa, prerade, proizvodnje i slično, što u ovom trenutku nije propisano," ističu u Ministarstvu zdravlja.

- Sukladno praksi u državama koje su ozakonile sadnju kanabisa u medicinske svrhe, ona se odvija putem državnih agencija ili institucija, odnosno centralizirano. Također, za uvoz sirovine za izradu magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa predviđen je centralizirani postupak od strane državne institucije, objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Očito, država je posao oko legalizacije marihuane u medicinske svrhe obavila površno i deklarativno - sve je dopušteno, ali ničeg nema. Bolesnici za lijekove mogu dobiti recept i krenuti preko granice, dok potencijalni uzgajivači kanabisa moraju pričekati dodatna pravila koja ovise o novoj izvršnoj vlasti. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter