Medicinari iz bolnice u studentskim klupama i za sveučilišnom katedrom


Prvi stručni studij sestrinstva koji samostalno izvodi pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, nakon prije tri godine otvorenog dislociranog studija osječkog Medicinskog fakulteta, upravo pohađaju 32 redovita i 42 izvanredna studenta. Redoviti dolaze iz cijele Hrvatske, a među njima su i završeni učenici pulske Medicinske škole, dok su na izvanrednom studiju uglavnom Puljani, zaposlene medicinske sestre i tehničari, većinom iz pulske Opće bolnice, uz nekoliko njih iz Rovinja i Rijeke.

Osim u studentskim klupama, zaposlenika pulske bolnice ima i za katedrom. Čine velik dio predavačkog tima, uz profesore s pulskog Sveučilišta i dvoje gostujućih, doc. dr. sc. Željka Jovanovića s riječkog Medicinskog fakulteta te prof. dr. sc. Radivoja Radića s osječke Medicine. Pulska bolnica odnedavno se može pohvaliti i s dvoje novih docenata.

Bolnički liječnici docenti

Znanstveno-nastavno zvanje docenta na pulskom Sveučilištu nedavno su stekli dr. sc. Lorena Honović, voditeljica laboratorija u pulskoj bolnici, te dr. sc. Dragan Trivanović, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu i voditelj Odjela onkologije i hematologije. Dr. Honović docentica je biomedicine i zdravstva, a dr. Trivanović docent interne medicine. Oboje su prethodno održali nastupno predavanje pred auditorijem studenata sestrinstva i stručnim povjerenstvom Sveučilišta u Puli.

- Ovo je značajan korak za razvoj pulske Opće bolnice, ne samo kao nastavne baze Sveučilišta, nego i kao buduće kliničke bolnice, za što imamo dovoljno kapaciteta u svim segmentima liječništva, sestrinstva i među ostalim zdravstvenim djelatnicima. Tijekom ovog mjeseca očekujemo i uspješno nastupno predavanje prim. dr. Dragana Belcia, čime će se broj docenata u bolnici značajno pojačati. Uz prvostupnicu fizioterapeutkinju Laru Elezović koja je zvanje docenta stekla na vanjskom sveučilištu, te docenticu dr. Irenu Hrstić, možemo se pohvaliti da pulska bolnica nije nikada bila bogatija u znanstveno-nastavnom području. To je dokaz daljnjeg razvoja Sveučilišta i medicine u našoj županiji, kaže dr. Trivanović.

Čak 12 liječnika i medicinskih sestara iz Opće bolnice voditelji su pojedinih kolegija i mentori sestrama na studiju, čiji je rad u velikoj mjeri praktične naravi i obavlja se u bolnici, čime je na obostranu korist postignut iskorak u radu obje ustanove. Među predavačima je i medicinska sestra Dijana Majstorović, iza koje je dugi radni staž u pulskoj bolnici, a sada kao stalni zaposlenik Sveučilišta na studiju sestrinstva predaje kolegije zdravstvene njege. Svi predavači koji dolaze izvan sveučilišta prošli su program edukacije Kompetencije u visokom obrazovanju u trajanju 60 sati, što je uključivalo komunikacijske vještine u zdravstvu, didaktiku i pedagoško-psihološke sadržaje. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter