Medicinare i inženjere tražit ćemo svijećom

Velik je interes za visoke zdravstvene škole na smjerovima za sestrinstvo, fizioterapiju... (D. KLARIĆ/CROPIX)
Velik je interes za visoke zdravstvene škole na smjerovima za sestrinstvo, fizioterapiju... (D. KLARIĆ/CROPIX)

Zdravstvena zanimanja će nakon 150 godina napokon opet doći u vrh profesija, prokomentirao je jedan sugovornik nedavno objavljen popis top pet najtraženijih zanimanja u Europi - sve redom medicinski i inženjerski kadar. Liječnici i medicinske sestre/tehničari na vrhu su ljestvice, slijede inženjeri elektrotehnike i strojarstva, fizioterapeuti te inženjeri građevine. Mnogi liječnici, sestre i inženjeri već su odavno otputovali na Zapad, a ulaskom u Europsku uniju, opravdano se strahuje, pridružit će im se novi val obrazovanih emigranata iz Hrvatske. Otvara im se novo, znatno veće tržište rada, tržište koje prepoznaje prave stručnjake i cijeni znanje, gdje su inženjeri i liječnici i dalje visoka srednja klasa.

Zašto bi, recimo, liječnik specijalist ostao u Hrvatskoj ako umjesto ovdašnjih dvije tisuće eura, koliko namakne samo uz česta iscrpljujuća 24-satna dežurstva, u susjednoj Sloveniji može zaraditi i dvostruko više, o privatnim klinikama da i ne govorimo. Zapad treba medicinsku skrb za sve starije stanovništvo, i treba inženjere bez kojih nema gospodarskog rasta. Da su oni pokretačka snaga društva, u razvijenom su svijetu shvatili davnih godina - zato i jesu razvijeni, pa nadarene skupljaju po svijetu, još dok su u školskim klupama. Općepoznato je da dobro obučeni stranci pohode naše inženjerske fakultete i "bezeciraju" najtalentiranije studente. Građani Hrvatske plaćaju im skupo obrazovanje, a onda dignu ruke od njih pa na njihovim znanjima i sposobnostima zarađuju neki drugi.

Da bi spriječili da njihovi doktori znanosti odlaze u svijet u potrazi za poslom, na zagrebačkom FER-u su odlučili osnovati inovacijski centar, čija bi primarna zadaća bila povezivanje istraživača i znanstvenika s gospodarstvom u zemlji i svijetu. Tako bi i najbolji kadrovi s FER-a dobili mogućnost nastaviti izgrađivati svoju karijeru u Hrvatskoj.

Što je, međutim, s medicinarima, kako njih zadržati? Javno zdravstvo sve nam je siromašnije, skresan je doprinos za zdravstvo iz plaća, zabranjeno novo zapošljavanje. Neki najavljuju velik odljev liječnika i medicinskih sestara/tehničara čim se otvore granice EU-a, dok drugi skeptično odmahuju glavom, tvrdeći da na Zapadu bez više stručne spreme naše sestre i tehničari mogu raditi samo u socijalnim ustanovama i privatnim kućama. (Piše Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter