Mediafire: Slušaj najglasnije i besplatno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest da je legenda domaćeg indie muzičkog izdavaštva Zdenko Franjić pustio na mreži za besplatno skidanje cijeli katalog bendova iz etikete "Slušaj najglasnije", proširila se brzinom munje. Valja reći da se na adresi www.mediafire.com/folder/t0zx6cv2ycxo3/Music ne može naći baš cijeli katalog bendova, ali 200-tinjak ih je gore. Ali kaže Franjić da rade na tome da sve "puknu" gore, sada imaju problem s prostorom.

Bendovi su poredani abecedno u folderima s pjesmama u MP3 formatu, a ponuda je doista šarolika. Ima tu od poznatijih veduta poput Majki, Bambi Molestersa, Goribora, Hali Gali Halida, Kojota, Satana Panonskog, pa sve do bendova s krajnje margine i iznimno važnih kompilacija "Bombardiranje New Yorka".

Zanimalo nas je i kako su bendovi reagirali na ovaj njegov potez, na što nam je Franjić odgovorio da se nitko nije žalio, da su eventualno neki pitali zašto nisu gore. Pa iako se ovaj potez može činiti i potezom očajnika koji je odustao od ikakve naplate svoga rada, Franjić nikako još nije okačio izdavačke kopačke o klin.

- Ja inače radim desetak albuma mjesečno, a ideja iza ovoga je besplatni download i stvarne digitalne ploče koje ja radim za one koji žele imati stvarnu ploču u rukama i koji će je platiti i tako podržati izvođače u koje vjeruju, objašnjava Franjić svoj poslovni plan.

Pionir indieja u Hrvatskoj još uvijek ne zdvaja nad scenom, dapače, iako ističe da ni prodaja preko interneta ne šljaka, osim ako u ime pjesme ne staviš "Michael Jackson" ili "Madonna", on misli da će za sve doći bolji dani.

Konačno, Franjić i dalje nepokolebljivo vjeruje u ono najvažnije: scenu.

- Mislim da je naša scena, posebno ona koja se ne gura kroz medije, jako dobra, ali znaš kako kažu AC/DC: "It's a long way to the top if you want to rock n roll". (D. MANDIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter