Medea Rosé iz Agroprodukta


Jako me veseli napredak koji je uspjela napraviti mlada i poduzetna ekipa iz Agroprodukta u vrlo kratko vrijeme od jedne socrealističke vinarije čija su se vina izbjegavala, stvorivši kvalitetan vinski brand na samome jugu Istre koji svakim danom zauzima sve značajnije mjesto na istarskoj vinskoj sceni. Treba istaknuti i njihov doprinos u proizvodnji maslinova ulja ali i voća, pogotovo jako dobrih breskvi. Ovogodišnja zlatna medalja na Vinistri za malvaziju "Medea Montiron" iz berbe 2011. u kategoriji odležanih bijelih vina uz sami bok Kozlovićevoj "Santa Luciji" i Benvenutijevoj "Anno Domini", iznenadila je mnoge vinoljupce. U podrumu spremaju i jako dobar merlot iz berbe 2011. koji je trenutno na odležavanju u barrique bačvicama, na putu da bude ozbiljno vino.

Po prvi puta ove godine je poduzetna ekipa iz Agroprodukta odlučila napraviti rose vino u ograničenoj količini od 2.300 boca, pa se neće naći na širem tržištu. Marko i Ivana su mi na Vinistri objasnili i super ideju živahne etikete koja pod neonskim svjetlom ima flourescentni odsjaj, te je samim izgledom atraktivna i privlačna jednome dijelu publike u barovima i noćnim klubovima. Grožđe za ovo vino raslo je na njihovom najboljem položaju Montiron između Pule i Medulina, na dubokoj istarskoj crvenici. Vino je mješavina merlota 70 posto, te cabernet sauvignona i cabernet franca po 15 posto. Nažalost, godina 2012. nije baš bila sretna za bijela i rose vina, zbog najčudnijih klimatskih dešavanja u zadnjih 100 godina. Berba je bila sredinom rujna, nakon kratke fermentacije na niskim temperaturama vino je odležalo u inoxu oko šest mjeseci pa je sredinom veljače punjeno u bocu.

Vino ima lijepu rose boju trešnje, bistro je i za rose dosta gusto. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena a miris je fin i ugodan, pošto je vino tek nedavno punjeno u bocu, na početku je malo zatvoreno no kasnije se polako otvara i iz njega izlaze note bobičastog voća maline i trešnje, te blaga aroma gumenih bombona. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, također je djelomično svježe s blagim taninima te vrlo ukusno. Vino ima puno tijelo, na after tasteu je gorko s malo džema od trešnje. Vino je djelomično uravnoteženo jer lijeva meka strana prevladava s toplinom a desna nema dovoljno svježine. Intenzivnost okusa je izražena, vino je u ustima trajno te ima finu kakvoću. Treba mu još malo da u potpunosti bude spremno za konzumaciju pa mu treba dati bar još mjesec dana u boci. (E. PERDEC)

Ime vina: Rosé

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Agroprodukt

Lokacija: Južna Istra/Hrvatska

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: hladni naresci

Ocjena: 8,5/10

Cijena (mpc): ograničena količina


Podijeli: Facebook Twiter