Medanić zatražio oslobađajuću presudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objava presude Šimi Medaniću (56) optuženom za kazneno djelo poticanja na ubojstvo Nikole Grbića zakazana je za 4. studenoga u 15 sati nakon što je jučer na Županijskom sudu iznošenjem završnih riječi optuženog, obrane i tužiteljstva okončana glavna rasprava. Šime Medanić na objavu presude neće biti doveden iz zatvora u Lepoglavi gdje je na izdržavanju 40-godišnje kazne zbog naručivanja ubojstva sestre Slavice Medanić u Zadru u siječnju 2006. godine.

U završnoj riječi optuženi Medanić je rekao da je postupak pokazao da on nije ovo djelo počinio i da je jedina ispravna presuda ona oslobađajuća, a bude li sud donio drugačiju presudu, da će to praktički značiti da je nevina čovjeka osudio na smrt.

Dovođenje glavne rasprave do faze iznošenja završnih riječi jučer je iznenadio optuženog Medanića i njegovu braniteljicu jer su očekivali da će se nastaviti s iznošenjem dokaznih prijedloga, odnosno saslušavanjem svjedoka Ivana Mavara kojeg je sud odredio, a koji se prethodnog dana nije pojavio na raspravi. No, sud je smatrao da je Mavar na glavnoj raspravi već saslušan i da ga ne treba ponovno saslušavati, a odbio je i jučer predložene dokazne prijedloge obrane.

Nakon što se Medanić izjasnio da se po nešto izmijenjenoj optužnici ne smatra krivim, obrana je zatražila prekid rasprave na pet, šest dana da bi optuženi Medanić pripremio svoju obranu i završnu riječ jer je umoran i nepripremljen, ali je sudac to odbio. I sam Medanić je rekao da je umoran, da prethodni dan osim jednog sendviča nije ništa jeo, a ni pio do 20 sati kada je stigao u ćeliju, da ni sada nije doručkovao, da je u posljednja 24 sata, njih 15 proveo u lancima u gepeku, da nije cijelu noć spavao, da se trese, da nije očekivao da će iznositi svoju obranu, da nije sa sobom ponio svu dokumentaciju koja mu je ostala u zatvorskoj ćeliji te da s obzirom na te okolnosti nije sposoban iznositi obranu.

Međutim, sudac Zdravko Garić je rekao da je vijeće odlučilo da raspravu neće prekidati. Stoga je Medanić ipak iznio svoju obranu u kojoj je rekao da je ovaj postupak produkt konstrukcije, koordinirane akcije policije, tužilaštva, suda i zatvorskog sustava u ostvarivanju cilja da se osudi nevin čovjek. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter