Medanic optužen za poticanje na ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gotovo godinu dana od pokretanja istrage pulsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Vrsaranina Šime Medanica (54) zbog poticanja na teško ubojstvo Nikole Grbica (32) u lipnju 2006. godine kod Muntica.

Prema podacima objavljenim na službenim internetskim stranicama Državnog odvjetništva, Medanic se tereti da je u prvoj polovici 2006. godine nagovorio, sada pokojnog, Pericu Majstorovica (48) iz Crikvenice da za novcanu nagradu odnosno iz koristoljublja ubije Nikolu Grbica (32) iz Vrhovina da mu ne bi više morao placati za izvršeno ubojstvo njegove sestre Slavice Medanic (57).

Majstorovic je na to pristao jer Grbicu nije želio dati dio novca od ubojstva pa je stoga, navodi se u optužnici, 23. lipnja 2006. godine oko 21 sat na otvorenom prostoru nedaleko Muntica u Grbica ispalio cetiri metka iz pištolja, i to jedan u lijevu stranu prsnog koša i tri u glavu, nanijevši mu prostrijelne rane od kojih je preminuo.



Da je Grbicevo ubojstvo narucio Medanic, istarska je policija objelodanila u veljaci prošle godine. Naime, prema tom izvješcu Medanic je dao ubiti Grbica u lipnju 2006., odnosno nakon što su Majstorovic i Grbic pocetkom te godine u Zadru likvidirali Medanicevu sestru Slavicu. Za ubojstvo Medaniceve sestre Slavice Majstorovic i Medanic su u svibnju 2008. godine na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima i osudeni na po 40 godina zatvora.

Trecestupanjski sud Vrhovnog suda tu je kaznu potvrdio u svibnju prošle godine.

Majstorovic si je sredinom lipnja prošle godine, prije nego li je Vrhovni sud potvrdio dugogodišnju zatvorsku kaznu, oduzeo život tako što se u pritvorskoj celiji u Bjelovaru objesio strujnim kablom. On je tamo izdržavao tada još nepravomocnu kaznu od 40 godina za ubojstvo Slavice Medanic.

Inace i Grbic i Medanic ranije su zajedno služili zatvorske kazne u Lepoglavi i Valturi, a Grbica je dobro poznavao i Majstorovic. Medanic je pak vec odležao 12 godina u zatvoru jer je 1996. godine narucio ubojstvo prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marcela Popovica, za što je angažirao Sinišu Stracaboška.


Podijeli: Facebook Twiter