Medanić optužen za naručivanje Grbićeva ubojstva

Šime Medanić (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Šime Medanić (Vladimir Ivanov/CROPIX)

Šime Medanić (56) iz Vrsara sjeo je na optuženičku klupu zbog teškog ubojstva iz koristoljublja, odnosno naručivanja ubojstva Nikole Grbića. Njega je likvidirao Perica Majstorović prema Medanićevom nalogu u prvoj polovici 2006. godine u šumi nedaleko od Muntića. Na jučerašnjoj raspravi na Županijskom sudu u Puli svjedočio je Ivan Mavak iz Zadra, Medanićev zatvorski kolega iz zadarskog zatvora.

Medanić je radi suđenja doveden iz zatvora u Lepoglavi te će u pulskom zatvoru boraviti nekoliko dana koliko traje suđenje. Pored Mavka, na suđenje je pozvano još sedam svjedoka, no oni su otpušteni budući da će njihovi iskazi biti čitani tijekom suđenja. Medanić je izjavio da se ne osjeća krivim i da prema obrazloženju ne vidi zašto mu se to djelo stavlja na teret, a svoju će obranu iznijeti na kraju postupka.

Jučerašnje suđenje svakako je obilježilo Mavakovo svjedočenje koji je sudu iznio priču potpuno suprotnu iskazu iz istrage uz obrazloženje da je potonji iznudila policijska djelatnica PU istarske Nela Adjulović koja je, prema njegovim riječima, na sve načine pokušala teretiti Medanića.

Naručena ubojstva iz koristoljublja
Anton Marčelo Popović, Slavica Medanić i Nikola Grbić žrtve su Medanićevog koristoljublja. Prvog ministra turizma i sumještanina Popovića Medanić je dao ubiti 1996. godine zbog diskoteke i lokala tadašnjeg vrsarskog poduzeća Anita. Lokale je imao u najmu koji nije plaćao te je Popović, tada direktor Anite, zatražio vraćanje lokala u posjed Anite. Medanić, tada prvi predsjednik HDZ-a Vrsar angažirao je Sinišu Stracaboška, poznatog kao Ramba, koji je za 30 tisuća tadašnjih njemačkih maraka ubio Popovića ispred obiteljske kuće. Medanić je osuđen na 12, a Rambo na 15 godina zatvora.

Okovani Medanić
Suđenje osigurava više pripadnika specijalne policije s dugim cijevima, a Medanić je jučer cijelo vrijeme bio sputan lancima na rukama i nogama. (M. SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter