Medanic narucio, Majstorovic ubio Grbica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narucitelj i egzekutor ubojstva Nikole Grbica (32) iz Vrhovina krajem lipnja 2006. godine kraj Muntica bili su Šime Medanic i Perica Majstorovic, receno je danas na redovnoj konferenciji za novinare u PU istarskoj. Majstorovic je, prema narudžbi Medanica, likvidirao Grbica da mu Medanic ne bi morao isplatiti ostatak novca za ubojstvo sestre Slavice Medanic u Zadru pocetkom 2006. Majstorovic je osumnjicen za kazneno djelo teškog ubojstva, a Medanic za poticanje na teško ubojstvo koje su, kako navodi policija, pocinili iz koristoljublja.

Istarska je policija tako riješila slucaj misterioznog ubojstva Nikole Grbica (32) iz Vrhovina, koji je krajem lipnja 2006. godine likvidiran metkom u zatiljak. Grbicevo tijelo ležalo je nekoliko dana u grmlju kraj jednog makadamskog puta u blizini ceste koja vodi u Muntic. Grbic je u policiji imao podeblji dosje. Bio je evidentiran kao višestruki prijestupnik, odnosno pocinitelj veceg broja kaznenih djela razbojstava na podrucju Zagreba i Križevaca. Policija ga je dovodila i u vezu s nizom pljacki i razbojstava na podrucju Istre. Kažnjavan je i zbog nedopuštenog držanja oružja. Nakon pronalaska Grbicevog tijela istarska je policija u suradnji s drugim policijskim upravama na informativne razgovore dovela velik broj ljudi.

Ime Nikole Grbica vec tada se dovodilo u vezu sa Šimom Medanicem (53) iz Vrsara i Pericom Majstorovicem (48) iz Crikvenice. Tocnije, Grbica se u optužnici protiv Medanica i Majstorovica, a vezano za ubojstvo Medaniceve sestre Slavice (57) u sijecnju 2006. u Zadru, sumnjicilo da je on zajedno s Majstorovicem bio Slavicin egzekutor. Medanic je pak bio narucitelj ubojstva.

Šime Medanic i Perica Majstorovic su u svibnju 2008. godine na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima za ubojstvo Slavice Medanic i osudeni su na po 40 godina zatvora. Tada je u obrazloženju presude sudac Boris Radman rekao da su za izricanje presude bili kljucni iskazi svjedoka Ljerke Damaška i ugroženog svjedoka broj 1 Tibora Füra. Po Radmanovim rijecima, da nije bilo njih, ne bi bilo ni moguce donijeti osudujucu presudu. Radman je tada rekao da je neosporno da su Majstorovic i Grbic ubili Slavicu Medanic po nalogu njezina brata Šime Medanica. Slavica je raspolagala vecim novcanim iznosom od prodaje nekretnina, dok je Šime bio o njoj financijski ovisan. Ugroženi svjedok Für svjedocio je da mu je Grbic rekao da je ubojstvo "završilo onako kako mu je rekao" te da su za to Majstorovic i on dobili novac.

Inace, Grbic i Medanic zajedno su služili zatvorske kazne u Lepoglavi i Valturi gdje su se družili. I Majstorovic se dobro poznavao s Grbicem. Prije nego što je završio iza rešetaka zbog narucenog ubojstva svoje sestre, Šime Medanic ranije je vec odležao 12 godina u zatvoru jer je 1996. godine narucio ubojstvo prvog ministra turizma u samostalnoj Hrvatskoj Antuna Marcela Popovica koji je ubijen u Vrsaru. Popovica je likvidirao Siniša Stracaboško. Perica Majstorovic je pak 1988. godine kraj Ljubljane, s još dvojicom kolega hladnokrvno hicem iz pištolja s prigušivacem ubio župnika Marka Levstika zbog tadašnjih 1.500 maraka i 900.000 dinara.

Majstorovic ima na duši više od 20 kaznenih djela imovinskog karaktera; zloporabe droga te kaznenih djela protiv života i tijela. Svojevremeno je služio 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva slovenskog svecenika, povezivan je s ubojstvom Daniele Fileš u Zagrebu u srpnju 2001., kada je bio bjegunac iz Kaznionice u Valturi. Tada je bio osumnjicen i za neka razbojništva banaka u Istri. Za krivotvorenje osobne iskaznice kojom u to vrijeme služio na Opcinskom sudu u Zagrebu je u ožujku 2007. osuden na deset mjeseci zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter