Medalje zrelim crnim vinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam zlatnih, sedamnaest srebrnih i jedanaest broncanih medalja rezime je izložbe crnih vina Bujštine, održane u sklopu 16. izdanja ex temporea u Grožnjanu. Najsjajnija odlicja osvojile su obitelji Clai iz sela Bijele Zemlje za refošk 2007. i Deškovic iz Kostanjice za teran iz iste godine, zatim Istravino - Podrum Brtonigla za teran i cuvee barrique, oba stara dvije godine, vina Zigante iz Kostanjice za dva caberneta sauvignona, godišta 2007. i 2008., te Veralda iz Brtonigle za vino merlot riserva 2004.

- Više od polovice uzoraka bila su zrela vina, što pokazuje da istarski vinari znaju u kojem smjeru moraju ici. Za koju godinu ocekujemo izvrsne rezultate kao i na polju bijelih vina. Zlatno su dobila vec formirana, zrela vina, nijedno mlado. Iako imaju dvije-tri godine, pojedini su uzorci još premladi, trebat ce im vremena da se formiraju i omekšaju. Kod bijelih vlada potražnja za mladim i svježim, a nedostaju kompleksna vina, dok crna mlada vina u pravilu nisu skladna. No, zadovoljni smo kakvocom, vinari koji su danas dobili odlicja imaju iznimno kvalitetne proizvode, rekao je predsjednik komisije za ocjenjivanje Mario Staver.

U žiriju s njim bili su još Alfredo Cossetto, Kristijan Damiani, Sandi Paris i Višnja Zecevic. Pred njima se našlo ukupno 47 uzoraka crnih vina. Proglašenje najboljih i podjela medalja upriliceni su u lodi, gdje se okupilo mnoštvo publike, puno više nego vinara, od kojih mnogi nisu došli preuzeti nagrade. Prekrasan dan radije su iskoristili za berbu grožda.

Posjetitelji srednjovjekovnog gradica nisu mogli bolje spojiti nedjelju - lijep dan bio je kao narucen za izlet, razgledavanje stotine slika, postavljenih po ulicama, trgovima i fasadama, koje su se natjecale za nagrade na ex temporeu i kušanje odlicnih crnih vina uz glazbu lokalnog Trija Šaltin. Caša za degustaciju koštala je 30 kuna i onda se moglo piti koliko se htjelo. Stol s bocama brzo se ispraznio, a, k tome, Opcina je osigurala ostalo pice i hranu besplatno. Bio je to gotovo stampedo.

Program su obogatile izložbe bijelog tartufa i gljiva u organizaciji tvrtke Zigante tartufi i udruge gljivara Boletus. Giancarlo Zigante otkrio je da je vrijednost njegova štanda bila cak 30 tisuca eura. Prva klasa tartufa sad vrijedi 14 tisuca kuna po kilogramu, a ekstra 17 tisuca kuna (komadi teži od sto grama), dok su posjetitelji prekjucer mogli kupiti samo trecu klasu po cijeni od 6.600 kuna. Dragocjeni primjerci pronadeni su mahom u dolini Mirne i okolici Livada. Na štandu s gljivama bilo je izloženo više od 120 vrsta - otrovnih, jestivih i nejestivih, objasnio je predsjednik Boletusa Josip Marino Šimic, koji je apelirao, s obzirom na to da ce se mnogi ovih dana uputiti u šume, da se treba ponašati po gljivarskim pravilima, u skladu s prirodom.

Po dva srebrna odlicja kuci su ponijeli Edo Pincin iz Završja, Kabola iz Momjana, Moreno Degrassi iz Savudrije te Bruno Fernetic i Vina Cattunar iz Nove Vasi kod Brtonigle, a po jedno Vina Gambaletto iz Krasice, ATC Koreniki iz Umaga, Damir Mihelic iz Novigrada, Ireneo Celega iz Buja, Silvio Visintin iz Livada, obitelj Deškovic iz Kostanjice i Veralda iz Brtonigle.

Broncu su osvojili Rino Prelac iz Momjana, Damir Vižintin iz Oprtlja, Vinarija Basaneže iz Livada, F&F Ravalico iz Nove Vasi (dvije medalje), opet Silvio Visintin, Edo Pincin, Bruno Fernetic, Vina Cattunar i obitelj Deškovic te Libero Sinkovic iz Momjana.


Podijeli: Facebook Twiter