Medalje i odlikovanja za istarske inovatore

Istarski inovatori uspješni na ARCI 2012
Istarski inovatori uspješni na ARCI 2012

Zaključena je 10. međunarodna izložba inovacija ARCA koja se, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, u Zagrebu održavala od 10. do 13. listopada. Riječ je o ključnoj manifestaciji inovativnog stvaralaštva u Hrvatskoj koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika republike Ive Josipovića. Za vrijeme održavanja izložbe obilježena je i 55. obljetnica organiziranog inovatorstva u Hrvatskoj te peti međunarodni dan inovatora.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavilo se više od 340 inovacija 400-tinjak autora iz Hrvatske i još 13 zemalja. Uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije na izložbi su sudjelovali i istarski inovatori s 12 interesantnih inovacija iz Društva inovatora Kanfanar Rovinj i Društva inovatora Pula te samostalno izlagao poduzetnik-inovator iz Labina.

Međunarodni ocjenjivački sud ocjenjivao je i rangirao inovacije prema četiri ključna kriterija: kreativnost, komercijalna vrijednost, tehničko-tehnološka razina i mogući utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi te shodno tome dodijelio i službene nagrade ARCA 2012.

Istarskim inovatorima dodijelio je čak tri zlatne plakete, jednu srebrnu i dvije brončane plakete. Zlatnu plaketu dobili su Puljani Dinko Krkač za svoj izum "Brodska kuku s napravom za provlačenje konopa" i Sead Inajetović za "Mikrokontrolerski višekanalni digitalni termometar" te Dražen Smoković iz Labina za novi dizajn informatičkog stola za profesionalce.

Srebrnu plaketu ocjenjivački sud dodijelio je Ivani Kleva iz Barbana za "Višedjelni ormarić s ladicama", a brončanu Zoranu Črnji i Marčelu Mariću iz Kanfanara za "Solarni panel za grijanje zrakom te Miši Milisavljeviću iz Valbandona za "Građevinski element za suho zidanje".

Posljednjeg dana održavanja izložbu je posjetio je i predsjednik Ivo Josipović i na prigodnoj svečanosti četvorici zaslužnih uručio visoka odlikovanja. Red Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za izumiteljstvo i promociju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj i u svijetu dobio je i Puljanin Đani Pincan, koji kao tajnik Društva inovatora Pula radi već 33 godine. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter