Medacki džep 2: Uhicena petorica casnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak su u Selcu, Zagrebu, Bjelovaru i Gospicu tocno u 7 sati pocela policijska uhicenja u novoj istrazi Medacki džep. Policajci su istovremeno zakucali na vrata osumnjicenih u svim gradovima. Uhiceno je najmanje pet osoba koje se sumnjici za sudjelovanje u zlocinima u akciji Medacki džep 1993.

Prema informacijama iz Zagreba i Gospica, svi su casnici Hrvatske vojske, a osumnjiceni su za povezanost s ratnim zlocinima u akciji Medacki džep. Spominje se mogucnost da bi možda u nastavku istrage moglo biti još uhicenih.

Prema neslužbenim informacijama, u Zagrebu je uhicen Ivan Jurkovic Šareni, umirovljeni satnik iz Perušica. Iz Perušica potjece i drugi uhicenik, Velibor Šolaja, koji je umirovljen zbog PTSP-a. Treci uhicenik je satnik Božidar Petty Miško, koji je zbog težeg oblika PTSP-a izašao iz 9. gardijske brigade još 1994. godine. Uhicen je u obiteljskoj kuci u Selcu. Cetvrti uhicenik je satnik Josip Krmpotic koji je tijekom akcije Medacki džep obnašao dužnost zapovjednika Izvidnicke satnije 9. gardijske brigade Vukovi. Peta osoba je s podrucja Bjelovara, a njezin identitet još nije potvrden.

Osumnjiceni su bili pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi koja je 9. rujna '93. uz pripadnike MUP-a oslobodila podrucje Divosela i Citluka, prostor iz kojega je tri godine svakodnevno granatiran Gospic. Svi su umirovljeni, dvojica na osnovi PTSP-a, a dvojica zbog ranjavanja tijekom rata, saznajemo u Gospicu.

Upuceni tvrde da se na ovoj istrazi radilo najmanje godinu dana i da je ovo samo završetak tih istraživanja. Inace, ovo je zapravo nastavak istrage iz 2003. kad su slucaj istraživali haaški istražitelji.

Na koncu su bili optuženi Mirko Norac i Rahim Ademi. Sada uhiceni Krmpotic, zapovjednik izvidackog voda, bio je svjedok na Norcevom sudenju, kao još neki drugi. Norac je i osuden, a Ademi osloboden. Tada je optužnica za Medacki džep bila koncentrirana na zapovjedni vrh, kao što se uglavnom sudilo i u drugim velikim slucajevima ratnog zlocina u Hrvatskoj, ali i u Haagu.

General Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust buduci da je odslužio dvije trecine kazne, osuden je na šest godina zbog ratnih zlocina u Medackome džepu i na 12 godina zbog zlocina na gospickome podrucju pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. (I. MIKULICIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter