Medacki džep 2: Pritvor Krmpoticu i Šolaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki Županijski sud odredio je jednomjesecni istražni zatvor Josipu Krmpoticu i Veliboru Šolaji, osumnjicenima da su pocinili ratni zlocin u Medackome džepu 1993.

Branitelj Velibora Šolaje, zagrebacki odvjetnik Nenad Škare rekao je novinarima da je Županijski sud prihvatio zahtjev zagrebackoga Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO) za odredivanje jednomjesecnoga istražnog zatvora Krmpoticu i Šolaji zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a odbio je taj zahtjev na osnovi teških okolnosti u kojima je djelo pocinjeno.

Krmpoticev branitelj, odvjetnik Velimir Došen rekao je kako se zbog oba razloga protivio da se njegov branjenik zadrži u istražnome zatvoru jer smatra da za to nema razloga buduci da je djelo pocinjeno prije 19 godina te je u tom vremenu i te kako mogao utjecati na svjedoke i kontaktirati s njima.

"Krmpotic je porekao sve navode protiv njega, ne osjeca se krivim i nije sudjelovao u tim radnjama", dodao je Došen.DORH u svom priopcenju napominje (ne navodeci inicijale osumnjicenika) kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjicenik pocinio kazneno djelo ratnog zlocina protiv ratnih zarobljenika, a da su obojica osumnjicenika pocinila po kazneno djelo ratnog zlocina protiv civilnog stanovništva iz Osnovnog krivicnog zakona Republike Hrvatske.

Nakon današnjeg ispitivanja zagrebacko Županijsko državno odvjetništvo na slobodu je pustilo, po neslužbenim informacijama, Ivana Jurkovica, Milana Tomljanovica i Božidara Pettyja.

Na podrucju Medackoga džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i podrucje predale UN-ovim mirovnjacima, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 gradevina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter