Med u ribljem i mesnom pečenju i šugu

Mario Paliska i Miro Dodić (V. HABEREITER)
Mario Paliska i Miro Dodić (V. HABEREITER)

Kulinarskom radionicom namijenjenom kuharima iz srednjoistarskih agroturizama, konoba i restorana, danas je u edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu počela realizacija projekta "Valorizacija lokalnih istarskih proizvoda i namirnica", koju Turistička zajednica središnje Istre provodi u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI). TZ Središnja Istra dobila je za ovaj program 20.000 kuna od Hrvatske turističke zajednice na natječaju za potpore TZ-ima na turistički nerazvijenim područjima. Uz početak prve od dviju planiranih radionica, program i ciljeve ovog projekta na konferenciji za novinare predstavili su direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti te Edmondo Šuran iz AZRRI-ja.

Sve vrste lokalnog meda

Svrha ovih radionica je educirati kuhare za korištenje autohtonih namirnica te za osmišljavanje novih menija temeljenih na starim odnosno zaboravljenim autohtonim jelima, istaknuli su Kantaruti i Šuran. Kako za područje Pazina i čitave središnje Istre posljednjih godina med postaje sve zanimljivija namirnica, zahvaljujući i pazinskim Danima meda, ali i uznapredovalom razvoju pčelarstva na ovom području, prvoj radionici tema je upravo "Gastronomska valorizacija lokalnog meda".

Radionicu je za desetak polaznika s područja središnje Istre jučer vodio chef Mario Čepek, predstavivši širok raspon mogućnosti korištenja meda od, primjerice, dresinga i umaka, do sastojaka šuga ili pečenja. S pojedinim vrstama mesa i drugim namirnicama korištene su i različite vrste meda koje se proizvode na području središnje Istre, od bagremovog i kestenovog meda pa do medljikovca. A med se u jelima koja su uz Čepekovo nadgledanje pripremali sudionici ove radionice sljubljivao s carpacciom od škampa, sa šugom od divljači, s pečenim svinjskim carskim mesom pa čak i s juhama.

Prehrambena baština

Sljedeća radionica iz ovog projekta održat će se u ponedjeljak, 23. listopada, vodit će je chef Robert Perić, a tema će biti "Reinterpretacija zaboravljenih jela središnje Istre". Na toj će se radionici pokušati iz istarske tradicijske baštine izvući jela koja danas ne postoje na jelovnicima istarskih restorana i konoba, ali bi se i uz njih gostima mogla prikazati kulinarska tradicija središnje Istre uz stanovite autorske preinake i prilagodbe, čime se kuhare zapravo educira da po načelima kreativne kuhinje nadograde tradiciju vlastitim inovacijama. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter