Med. sestre i tehničari odlaze trbuhom za kruhom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon što sam čula da je 20 medicinskih sestara iz Osijeka otišlo raditi u Njemačku, počela sam i ja intenzivno razmišljati o odlasku. Tri su glavna razloga za to. U Hrvatskoj mi se ne priznaje viša škola koju sam završila Bosni, plaća mi je ovdje tri puta manja nego što bi mi mogla biti u Njemačkoj, a osim toga uvjeti rada u našim bolnicama postaju sve teži.

Posla je svakim danom sve više, plaće će se još i smanjivati, situacija je neizdrživa. U bolnici se puno priča o odlasku, svi se raspituju o uvjetima rada u inozemstvu, jedan je kolega nedavno otišao u Dansku. Najprije ću otići sama, a onda će za mnom i moja obitelj. Odluka nije bila laka, ali sve je bolje od ovoga u Hrvatskoj, gdje se nimalo ne cijeni stručni kadar."

Svoju nam je priču ovih dana ispričala medicinska sestra iz Istre koja se nakon 20 godina rada u pulskoj bolnici upravo priprema za veliki životni korak.

Kao i ostale medicinske sestre koje posao pronalaze u inozemstvu, u početku će raditi kao njegovateljica, a nakon što položi međunarodno priznati stupanj poznavanja stranog jezika i nostrificira diplomu, moći će se zaposliti kao medicinska sestra. No, dodaje naša sugovornica, čak i kao njegovateljica primat će plaću od oko 2.000 eura, dok danas kao medicinska sestra sa svim dodacima i godinama radnog staža dobiva jedva 7.000 kuna.

Iako su mnoge države u Europskoj uniji uvele moratorij za zapošljavanje hrvatskih građana u sljedeće dvije godine, a to je između ostalog učinila i Njemačka, od restrikcija su izuzeta neka deficitarna zanimanja, a među najtraženijima su upravo medicinske sestre i tehničari.

Tome svjedoči i sporazum koji je Hrvatski zavod za zapošljavanje potpisao s njemačkom saveznom agencijom za rad.

"Zapošljavanjem medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske zadovoljavaju se potrebe njemačkog tržišta rada. Ovaj se kadar zapošljava većinom na poslovima njege starijih osoba, ambulantnoj njezi i slično", ističu u HZZ-u. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter