Med eko servis novo medulinsko komunalno poduzeće

Albanežu odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, a Med eko servisu sve druge komunalne usluge (M. ANGELINI)
Albanežu odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, a Med eko servisu sve druge komunalne usluge (M. ANGELINI)

Med eko servis d.o.o. novo je općinsko poduzeće u Medulinu osnovano zbog odredbi Zakona o vodama prema kojima komunalno poduzeće Albanež više ne može poslovati po dosadašnjem principu. Naime, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda moraju se izdvojiti iz ostalih komunalnih djelatnosti. Albanež će zadržati samo djelatnost odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, a ostalo, poput odvoza smeća, održavanja nerazvrstanih cesta, upravljanja grobljima, dimnjačarskih poslova, prenosi se na novu tvrtku uz prijenos imovine, zaposlenika, prava i obveza.

- Zakon o vodama definirao je 16. lipnja 2011. da komunalna društva koja u svojoj djelatnosti imaju odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te vodoopskrbu moraju te djelatnosti odvojiti od ostalih. Hrvatska je do pristupanja Europskoj uniji dužna uskladiti Zakon o vodama s direktivama EU-a. Rok za usklađenje bio je dvije godine, no on je prolongiran jer mnoga komunalna poduzeća to nisu učinila. U Istri je to jedino u 2011. napravio Labin. U saborsku proceduru uskoro idu izmjene Zakona o vodama pa se pretpostavlja da će krajnji rok za usklađenje biti do kraja ove godine. Općina Medulin je u rujnu 2012. potpisala ugovor o sufinanciranju određenih projekata s Hrvatskim vodama, a uvjet je bio da se do 31. srpnja iz Albaneža izdvoji djelatnost odvodnje i pročišćavanja, kaže direktor komunalca Edo Krajcar.

Funkciju peteročlanog Nadzornog odbora i jednočlane Uprave društva u Med eko servisu obavljat će isti članovi koji te funkcije obavljaju i u Albanežu. U NO-u su Goran Buić, Damir Kauzlarić, Igor Lorencin, Edvino Štifanić i Valter Terlević, a član uprave je Edo Krajcar, direktor Albaneža koji ujedno postaje i direktor Med eko servisa. Odluku o osnivanju podržalo je na sjednici Općinskog vijeća 11 vijećnika dok je dvoje bilo protiv, a troje suzdržano. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter