McCartneyjevo pismo prodano za 40.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rukom pisano pismo Paula McCartneyja od 12. kolovoza 1960., u kojem poziva neimenovana bubnjara na audiciju za mjesto u Beatlesima, prodano je za 34.850 funta, odnosno 40.750 eura, na aukciji u Christie'su.

Dokument je naden u knjizi kupljenoj na sajmu rabljenih stvari u Liverpoolu, mjestu rodenja glasovite cetvorice. Ocekivalo se da ce pismo na rasprodaji memorabilija pop glazbe u aukcijskoj kuci Christie's u Londonu postici cijenu od 7.000 do 9.000 funta.

Kratko vrijeme kako je pismo bilo napisano, novoosnovana skupina The Beatles otputovala je u Hamburg i održala prvi niz koncerata na putu prema svjetskoj slavi.

Po kronologijama Beatlesa objavljenima na internetu bubnjar Pete Best sastavu se pridružio 12. kolovoza, a izbacen je nakon dvije godine i zamijenjen Ringom Starom.

Aukcijska kuca je navela da je pismo važno jer je u njemu jedno od najranijih spomena Beatlesa kao imena sastava. Pismo je važno za povjesnicare pop glazbe jer sugerira da je McCartney tražio alternativu Bestu do zadnjeg trenutka te da je znao više o pojedinostima puta u Hamburg nego se mislilo.

Najvišu cijenu na aukciji, 97.250 funta, postigao je znak na kojem je rukom napisano "BED PEACE". Znak je bio izložen tijekom jedne od najvecih prosvjednih akcija za mir Johna Lennona i Yoko Ono 1969.


Podijeli: Facebook Twiter