Mazda 6: Suglasje tehnologije i izgleda

Visok stupanj elegancije - mazda6
Visok stupanj elegancije - mazda6

Moskovski salon automobil pokazao je svijetu mnoštvo zanimljivih noviteta, no nekako se kao najveća zvijezda cjelokupnog događanja nametnula nova generacija Mazdine srednjoklasne limuzine oznake 6. Vizualno, promjene su velike i sprijeda i straga. Automobil je naprosto dobio znatno elegantniju formu, a usudili bismo se reći da sada već djeluje i luksuzno.

Elegancija je potpomognuta i vrlo korisnim elementima. Primjerice, koeficijent otpora zraka jedan je od najboljih u automobilskom svijetu - svega 0,26! Direktna je to potpora i smanjenju potrošnje tako da je u slučaju treće generacije mazde 6 riječ o izrazito dorađenom i vrlo naprednom, proizvodu.

Od motora, većini će kupaca najzanimljiviji biti poznati dizelaš zapremine 2,2 litre. Kad je "šestica" u pitanju, opcije snage koju kupac može birati su 125, 163 i 185 KS. No, ono što je također vrlo zanimljivo novi je benzinski agreagat naziva Skyactiv-G zapremine 2 litre sa 150 "konja". U Mazdi ga ističu kao tehnološki vrlonapredan što znači da mu je dinamika iznimna, a prosječna potrošnja samo 6 litara uz emisiju CO2 od prihvatljivih 140 g/km.

Dimenzije treće generacije "šestice" su se u nekim elementima poprilično promijenile. Dužina joj je 4.865 mm što je čak 12 više od prethodnice, širina je došla na 1840 mm, a visina elegantnih 1450 mm. Međuosovinski je razmak pak impozantnih 2830 mm. Zahvaljujući sveopćem rastu i prtljažnik se značajno povećao, za 40 litara tako da mu je danas ukupni volumen 483 litre.

Kako se očekuje, nova bi se mazda 6 u prodaji trebala naći početkom godine. Cijenu je naravno teško procjenjivati, no kako je riječ o uistinu visokoj razini suglasja estetike i tehnologije, novim dimenzijama i zanimljivim motorima, neminovan će biti i određeni rast u odnosu na cijene koje bilježe današnje "šestice". (K. TADIJIĆ)


 


Podijeli: Facebook Twiter