Mauro Škandul i Tatjana Vrus nisu krivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor i suvlasnik Merkanta Mauro Škandul i nekadašnja zaposlenica knjigovodstvenog biroa Amfiteatar Tatjana Vrus, danas su na pulskom Županijskom sudu nepravomocno oslobodeni optužbe za pronevjeru 1,7 milijuna kuna.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo je pocetkom lipnja izmijenilo optužnicu protiv Škandula i Vrus, i to tako što je bivšeg direktora i suvlasnika Merkanta teretilo da je zloporabom položaja tri trgovacka obrta na koncu oštetio za 1,7 milijuna, a ne, kao što je to ranije stajalo u optužnici, za 7,5 milijuna kuna.

Škandulu, ciji slucaj datira još iz sredine devedesetih, prvi je puta sudeno 2001. za iznos od 11,7 milijuna kuna. Nakon toga je 2006. godine osuden na devet godina zatvora zbog iznosa od 7,5 milijuna kuna. Vrus je tada osudena na pet godina zatvora, ali je pobjegla iz zemlje sve do ukidanja presude u veljaci 2008. godine. Vrijeme od izricanja nepravomocne presude do njezinog ukidanja Škandul je proveo u pritvoru.

Vrhovni sud je ukidajuci presudu u veljaci 2008. godine naložio da se predmet vrati Županijskom sudu u Puli pred izmijenjeno sudsko vijece koje treba utvrditi tocno kolanje novca izmedu Merkanta i trgovackih obrta, kao i izmedu trgovackih obrta. Ovo posljednje, ponovljeno sudenje, zapocelo je u studenom 2008.

Predsjednica sudskog vijeca, sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic danas je u kracem usmenom obrazloženju presude uz ostalo kazala da je prvooptuženi Škandul negirao veci dio cinjenica iz sudenja i bilo kakvu vezu s poslovanjem obrta, kao i prisvajanjem gotovine.

- Drugooptužena (Vrus op. a.) za razliku od prvooptuženog dio cinjenicnih radnji koje je poduzimala nije osporavala, ali negirala je da je toliko novca predala prvooptuženiku. Utvrdeno je da novac za placanje racuna STR-ova (samostalne trgovacke radnje, op. a.) prvooptuženi nije mogao potrošiti. Sutkinja Dolenec Kujundžic dodala je da nije s izvjesnošcu utvrdeno da bi Škandul za sebe zadržao sporni iznos novca.

Rekla je kako nije dokazano niti da bi Vrus pocinila kazneno djelo za koje ju je teretila optužba.

Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na presudu. Sudsko vijece oslobodilo je Škandula i Vrus troškova sudskog postupka. (Srecko PERŠIC)

Škandulovoj supruzi pozlilo
Mauro Škandul i Tatjana Vrus isu prisustvovali izricanju presude, što nisu ni bi bili obavezni. No na presudu je ipak došla Škandulova supruga, kojoj je, nakon što je sutkinja usmeno iznijela razloge za oslobadajucu presudu, pozlilo.

Škandul bez izjava

Na izlazu iz pulskog Županijskog suda naišli smo na Maura Škandula koji je automobilom došao po svoju suprugu. Bio je vidno zadovoljan, no, ispricavajuci se, nije nam želio dati izjavu. Uputio nas je na svog odvjetnika Veljka Miljevica koji nam je u telefonskom razgovoru potanko objasnio tijek sudenja, isticuci da vjeruje kako se sud rukovodio njegovim završnim rijecima na koncu postupka.


Podijeli: Facebook Twiter