Maurizio Zennaro: Za veća prava talijanske manjine

Maurizio Zennaro (M. RIMANIĆ)
Maurizio Zennaro (M. RIMANIĆ)

"U politici počinjem afirmativnom kampanjom i bez ocrnjivanja suparnika," kaže kandidat grupe birača za zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Maurizio Zennaro iz Poreča, koji na parlamentarne izbore izlazi prvi put.

Lokalna javnost poznaje ga kao ravnatelja talijanske osnovne škole u Novigradu te preko aktivnosti u Talijanskog zajednici u Poreču. Po struci je povjesničar. Politički je aktivan kao nezavisni gradski vijećnik u Poreču te kao vijećnik u skupštini Istarske županije.

- Prihvatio sam prijedlog grupe birača zbog povjerenja koje su mi građani iskazali, te zbog političkog iskustva kojeg imam u gradskom vijeću Poreča i županiji. Izradili smo predizborni program u pet točaka za kojeg tražimo podršku birača, naglašava Zennaro.

- Što je najvažniji dio izbornog programa koji nudite biračima?
- Tražimo proširenje stečenih prava na osnovi sporazuma Republike Hrvatske i Republike Italije iz 1996. godine. Osim toga, s obzirom da dolazimo iz prosvjete, imamo poseban program koji se odnosi na školovanje na talijanskom jeziku. Tu ima dosta problema i razradili smo ih na osam dijelova. Uz to, želimo promjene koje se odnose na talijanske zajednice, a imamo i posebnu politiku za mlade i poduzetnike.

- Kakvu politiku predlažete mladim biračima?
- Kad pričamo o mladima, moram naglasiti kako je moj zamjenik na listi Ernie Zigante Dešković, mladi poduzetnik iz Opatije, izradio program za mlade i poduzetnike koji je među njima dobro prihvaćen.

- Kako ocjenjujete predizbornu kampanju?
- Obišao sam 25 zajednica Talijana i održao skupove. Nisam stigao obići sve zbog nedostatka vremena, ali ću ih sigurno obići kad me u nedjelju izaberu za saborskog zastupnika. Slogan s kojim idemo na izbore je "Snaga talijanstva". Smatram da je vrijeme za promjene i da talijansku manjinu u Hrvatskom saboru predstavlja novo lice. Smatram da predstavljam tračak svježine i inovativnosti u politici. Pozvao bih naše birače da detaljan izborni program koji nudim pročitaju na našim web stranicama. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter