Maurizio Radovan meštar od rakij

Maurizio Radovan
Maurizio Radovan

- Potrebna je ljubav prema onome što radiš. Sve je važno, i dobra godina i dobri sastojci, ali ako uložiš ljubav, onda ti se to vrati kvalitetom, tako je na pitanje u čemu je tajna vrhunske domaće žestice odgovorio Maurizio Radovan iz Višnjana koji je na današnjoj, 15. smotri istarskih rakija u Humu, najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, osvojio Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2015. godine, čime drugime nego upravo izvrsnom biskom.

Za doprinos popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je Franko Blagonić, a princezom Ines Jerman. Humski župan Bojan Krota dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije, a uz pomoć rakije.

Na smotri, održanoj pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija", specijaliziranoj isključivo za domaće žestice, po čemu je jedinstvena i u hrvatskim okvirima, svoju umješnost u pripravljanju rakije po starinski, iz lambika, testiralo je 18 proizvođača iz Istarske i Primorsko-goranske županije s 54 uzorka rakija od grožđanog dropa, dijelom i aromatiziranih ljekovitim travama i raznim voćem. Mali broj proizvođača pokazatelj je silaznih trendova primjetnih zadnjih pet godina od uvođenja novog Zakona o trošarinama. Manji proizvođači smanjili su proizvodnju ili odustali od nje, a oni koji su opstali prilagođavaju se zakonskoj regulativi.

Podijeljene su povelje prvoplasiranima u devet kategorija; biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Gotovo da je bilo više članova žirija nego proizvođača, a u njegovom sastavu su uz ostale bili Edi Maružin, popularni Gustaf i Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra.

Rakije proizvedene na tradicionalan način, baš kao što se to u Istri radi od davnina, mogle su se degustirati kupnjom čašice za degustaciju. Feštu od rakij, u organizaciji Udruge Hum i Turističke zajednice Buzeta i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije, i ove su godine pohodili brojni posjetitelji, posebice s riječkog područja. Svojim dosjetkama uveseljavao ih je Šajeta u ulozi voditelja programa da bi na humsku pozornicu u večernjim satima "zasjeli" Gustafi. (G. ČALIĆ ŠVERKO;snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter