Maurizio Bartolic pobjednik Ulike 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maurizio Bartolic iz Pomera osvojio je prvu od 20 zlatnih medalja dodijeljenih na petoj medulinskoj smotri maslinovog ulja Ulika 2010., održanoj u subotu. Svojih 250 maslina uzgaja u opcini Sveti Lovrec, a njegovo pobjednicko ulje nastalo je od istarske bjelice i buže.

S obzirom da je maslinik naslijedio, u njemu ima od stogodišnjih do dvogodišnjih stabala. Maslinarstvom se profesionalno poceo baviti prije tri godine, a na medulinskoj smotri je sudjelovao prvi put. U 2009. proizveo je nešto manje od 400 litara ulja, a u zadnjih sedam manifestacija po Istri i Dalmaciji na svakoj je osvojio zlato.

Drugo zlato osvojilo je ulje Marija Crnoborija iz Banjola, koje je napravljeno 80 posto od buže i ostatak od rozinjole. Ima takoder 250 stabala, uz samo more, a planira povecati nasade za još 500 stabala. U 2009. proizveo je 550 litara ulja.

Rovinjac Zoran Zanini sa svojim uljem buže plasirao se na trece zlatno mjesto, a nasadi mu broje 500 maslina, od cega je 40-ak stoljetnih. Godišnje dobije oko tonu i pol ulja.

- Za najbolje ulje natjecali su se istarski, dalmatinski, slovenski i talijanski maslinari te nekolicina s Krka i Cresa, s ukupno 75 uzoraka ulja. Podijeljeno je 20 zlatnih, 26 srebrnih i 16 broncanih medalja. Od ukupnog broja zlatnih, pet medalja su osvojili medulinski maslinari, rekao je Silvano Tanger, predsjednik medulinske poljoprivredne udruge Ulika.

Istom prigodom strucno predavanje o maslinovom ulju održala je prof. dr. Olivera Koprivnjak. Uz vodenu degustaciju ulja Viviane Lušetic, posjetitelji su mogli kušati i hranu na bazi maslinovog ulja.

U zabavnom dijelu programa nastupili su DKUS Mendula, pulski Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilic" te medulinska grupa Sakramenski.


Podijeli: Facebook Twiter