Mauricio Tromboni u križevackom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju su na Prekršajni sud u Križevcima sprovedene 34 osobe koje je dan ranije zbog pokušaja organizacije koncerta neonacisticke rock grupe Blue Max iz Njemacke privela križevacka policija.

Medu njima su bila i dvojica 22-godišnjaka iz Osijeka, od kojih je jedan, navodi se u priopcenju, vrijedao i omalovažavao policajce pa su ga vezali i odnijeli do marice. Tom prilikom je lakše ozlijeden.

Drugi Osjecanin je, uz 30-godišnjaka iz Dubrovnika te 25-godišnjaka iz Ližnjana, dobio prekršajnu prijavu zbog nošenja i isticanja na javnom mjestu simbola koji poticu na diskriminaciju i nesnošljivost.

Dvoje organizatora koncerta iz Križevaca (mladic i djevojka), kažnjeni su s 1.700, odnosno 3.000 kuna, nasilni Osjecanin je dobio 12 dana zatvora, a drugi Osjecanin, Dubrovcanin i Ližnjanac po 10 dana zatvora.

Kako doznajemo, 25-godišnjak iz Ližnjana je Mauricio Tromboni, sin policajca PU istarske, koji je 2004. zajedno s Darkom Basaricem iz Osijeka nožem teško ozlijedio 20-godišnjeg Puljanina Ivana Hlušicku te 21-godišnjeg Marcanca Matiju Siljana u dvorištu Rojca.

Basaric je optužen za pokušaj ubojstva, a Tromboni za sudjelovanje u tucnjavi s teškim posljedicama. Vrhovni sud Republike Hrvatske koncem studenog 2005. djelomicno je prihvatio žalbu na donesenu presudu Županijskog suda u Puli kojom su Basaric i Tromboni (19) zbog dvostrukog pokušaja ubojstva bili osudeni na kaznu zatvora od osam godina, odnosno devet mjeseci.

Sud je naime, prvostupanjsku presudu iz svibnja, preinacio, odnosno odredio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina Darku Basaricu, dok je Tromboniju kaznu zatvora od devet mjeseci preinacio u uvjetnu cetverogodišnju kaznu.

Prema neslužbenim saznanjima, koncert neonacista je planiran mjesecima ranije. U vatrogasnom domu trebalo mu je prisustvovati dvjestotinjak osoba, no buduci da su mnogi doznali za policijsku akciju, u posljednji trenutak su odustali.

Udruga mladih antifašista grada Zagreba priopcila je da je reakcija policije u ovom slucaju bila preblaga. Tvrde da je policija reagirala samo zahvaljujuci javnom pritisku i ocjenjuju da je "epilog dogadaja sramotan".

Ocito je da su za policiju, smatraju mladi antifašisti, mnogo opasniji oni koji štite svoj grad, nego neonacisti koji ga ugrožavaju.


Podijeli: Facebook Twiter