Matvejevicu urucen Kiklop za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca na vrhu pulskoga Uspona De Ville, posljednjeg dana 17. Sajma knjige u Istri, u nedjelju tocno u podne, održano je svecano proglašenje i urucenje knjižnih nagrada Kiklop za 2011. godinu.

Nagrada Kiklop 2011. godine dodijeljena je u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju strucnog glasackog tijela i jedan dobitnik Kiklopa 2011. za životno djelo. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade, Kiklop 2011. za životno djelo dodijeljena je Predragu Matvejevicu.



"Dugo nisam nagraden u svojoj zemlji, a ovaj pulski je sajam susreta, nešto što inace nedostaje. Drago mi je što sam dobio tu nagradu upravo u Puli, to je i poticaj da se ovaj grad deprovincijalizira, to je specificno, pogranicno podrucje, grad ima puno pripadnika talijanske manjine, zbog toga mi je ta nagrada posebno u srcu", kazao je Matvejevic.

Glavni predstavljac na dodjeli ovogodišnjih Kiklopa bio je popularan voditelj programa Dorucka s autorom Vojo Šiljak.

Prestižnu statuu za urednicu godine dobila je Irena Lukšic (Hrvatsko filološko društvo i Disput), koja je pri tome izjavila: "Knjige su manje konacne od nas, a ovu sam nagradu posvetila svim svojim citateljima, svima onima koji se bave knjigom i citaju".

Za prozno djelo godine nagradu je primio Ludwig Bauer "Zavicaj, zaborav" (Fraktura), 9/2010. "Što drugo reci negoli da sam presretan, ta mi je nagrada i motivacija za daljnji rad, važno je to priznaje i zadovoljan sam što sam ga dobio upravo na pulskome sajmu, koji je sve sadržajniji i bolji".



Najbolja debitantica godine je Merita Arslani "Andeli ce samo zaspati" (Naklada Ljevak), 4/2011.

Presretna je bila i Darija Žilic, dobitnica Kiklopa za najbolju pjesnicku knjigu godine, i to za djelo "Pleši, Modesty, pleši" (Algoritam), 11/2010. "Ovo mi je najsretnija godina do sada, napokon mi je krenulo u životu, ovo mi je godina velikih nagrada", kazala je isticuci da u planu za buducnost ima rad, rad i samo rad.

"Rjecnik tijela: dodiri, otpor, žene (Naklada Ljevak), 10/2010. Andree Zlatar proglašena je knjigom eseja godine. "Do sada sam napisala deset knjiga, no ove prethodne bile su previše ozbiljne, no ova je medutim za širu publiku i zato mi je posebno drago što je nagradena".

Za publicisticku knjigu godine nagraden je Nikola Batušic "Cetiri godišnja doba: memoarski putopisi" (Profil multimedija), 4/2011., a za znanstvenu knjigu godine Viktor Žmegac "Prošlost i buducnost 20. stoljeca: kulturološke teme epohe" (Matica hrvatska), 12/2010.

"Uvijek mi je posebno drago doci na pulski sajam, pogotovo kada dobijem nagradu", kazala je Sanja Pilic, dobitnica Kiklopa za slikovnicu godine u tandemu s Katarinom Halužan, naslovljenu "Maša i gosti" (Mozaik knjiga), 6/2011.



Julijana Matanovic
i Anka Doric "One misle da smo male" (Mozaik knjiga) 11/2010. najuspješnije su u kategoriji knjiga za djecu i mlade.

Kiklop za knjigu inozemnog autora/ice godine pripao je Alice Munro "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak", u prijevodu Maje Šoljan (Naklada OceanMore), 3/2011., a prevoditeljica je ujedno i dobitnica Kiklopa za prijevod godine.

Tomislav Ladan
za "Osmojezicni enciklopedijski rjecnik: hrvatski ili srpski, ruski, engleski njemacki, francuski, talijanski, španjolski, latinski", svezak 8. (Leksikografski zavod Miroslav Krleža), 12/2010. nagraden je Kiklopom za leksikografsko djelo godine.


Podijeli: Facebook Twiter