Matvejevicu ponuden azil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda piscu Predragu Matvejevicu više ne prijeti zatvor zbog presude za uvredu Mile Pešorde iz 2005., talijansko veleposlanstvo u Zagrebu ponudilo mu je azil u zgradi veleposlanstva, reagirajuci na prosvjede u Europi protiv rješenja Vrhovnoga suda koji je potvrdio presudu na dvije godine uvjetnoga zatvora Matvejevicu jer je 2001. uvrijedio pisca Milu Pešordu nazvavši ga «našim talibanom».

Opcinski sud u Zagrebu Matvejevica je 2004. osudio na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, jer ga je Pešorda tužio zbog teksta «Naši talibani» objavljenog 2001. Matvejevic se iz protesta odbio žaliti, pa je presuda 2005. postala pravomocna.

Državno odvjetništvo Vrhovnome je sudu uložilo zahtjev za zaštitu zakonitosti, tražeci ukidanje pravomocne presude. Vrhovni sud je taj zahtjev odbio, što je objavljeno ovih dana. No, kako su nam objasnili u pravnim krugovima, odluka Vrhovnoga suda ne obnavlja presudu, što znaci da Matvejevic niti ce u zatvor, niti ce iznova biti na kušnji, jer je uvjetna kazna istekla još 2007. Ipak, odluka Vrhovnog suda pokrenula je mnoge negativne reakcije i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Najsnažnije je odjeknulo prosvjedno javno pismo nekih od najuglednijih europskih intelektualaca objavljeno prošle subote u Americi i u pariškome Le Mondeu. Kao što smo vec izvijestili, potpisali su ga, uz ostale, Bernard Henry-Levy, Claudio Magris, Umberto Eco, Peter Sloterdijk i Salman Rushdie.

"Ne znam hocu li u zatvor. Nisam dobio nikakav papir. Ali spreman sam. Ne bježim. Budu li me trebali, u hotelu sam na Kolocepu", kazao nam je Matvejevic. Objašnjava kako je nejasno zašto sud odlucuje u ovoj fazi, te da je stoga logicno da ljudi zakljucuju kako mu prijeti zatvor.

Njegova knjiga «Mediteranski brevijar» prevedena je na 23 jezika.

"To je najprevodenija hrvatska knjiga uopce. Da mašem barjakom kao Pešorda, bio bih slavljen. Ovako, kažnjava me sud", kaže Matvejevic.

Premda ugledni profesor na rimskome sveucilištu La Sapienza nece u zatvor, svakako je rijec o prvorazrednome skandalu, koji je odjeknuo i u Europskome parlamentu. U Hrvatskoj, medutim, reakcije su škrte. Predsjednik Republike Ivo Josipovic odbio je javno komentirati slucaj, premda se neslužbeno cuje da bi, u slucaju Matvejeviceva pritvaranja, odmah amnestirao osudenog pisca.

Ministarstvo vanjskih poslova uskratilo je službeni komentar, premda ondje ima mišljenja da je «Matvejevic, odbivši se žaliti, cijelu Hrvatsku doveo u neugodnu situaciju». Predsjednica vlade Jadranka Kosor porucila je da kao celnica izvršne vlasti ne može komentirati sudske presude, ali i naglasila da je rok kušnje prošao, pa Matvejevic ne može u zatvor.

Na stvaran je prosvjed spreman tek dio pisaca, i to ne onaj iz Društva hrvatskih književnika, gdje su zatražili jedan dan kako bi osmislili reakciju. Pisac Miljenko Jergovic pozvao je gradane da Matvejevicu pomognu deklarirajuci se kao suatori inkriminiranog teksta, a predsjednik Društva hrvatskih pisaca Velimir Viskovic kazao nam je kako je društvo spremno organizirati prosvjede bude li trebalo.

"Uhapsiti i zatvoriti zbog slobodno izraženog etickog i politickog stava takovog pisca kao što je Predrag Matvejevic, velika je sramota za Hrvatsku i njenu stoljetnu kulturu. Književna djela Predraga Matvejevica donijela su Hrvatskoj veliku slavu. U svijetu, od suvremenih hrvatskih pisaca nema slavnijeg imena od Matvejevica. On se uvijek borio za slobodu, a za uzvrat oduzima mu se sloboda. Ono što se njemu dogada jednostavno je sramotno! Dignite glas protiv takve sramote", porucio je književnik Giacomo Scotti.

Društvo hrvatskih pisaca spremno je organizirati prosvjede bude li trebalo, rekao je Velimir Viskovic.


Podijeli: Facebook Twiter