Matvejevic Osoba dijaloga - osoba godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati književnik i publicist Predrag Matvejevic dobio je nagradu Osoba dijaloga - osoba godine za 2009., koju vec 15 godina dodjeljuje Hrvatska akademska udruga - Covjek nadasve, na celu s predsjednikom don Ivanom Grubišicem. Matvejevic je istodobno postao i pocasni clan te udruge.

- Danas smo svjedoci govora koji onemogucuje kriticki glas. I poslije demokratskih ili nedemokratskih promjena suoceni smo s time da se kriticka rijec uvijek nade negdje izmedu izdaje i uvrede, straha i pobune, izmedu pamcenja i zaborava, rekao je Matvejevic u prigodnom govoru.

Razocaran je jer je, kako je rekao, ocekivao da ce Kršcanska sadašnjost kakva je bila u Zagrebu prije 1991. godine, ostaviti za sobom grupu ljudi i vjernika koja ce nastaviti te ideje, ali ostalo ih je vrlo malo, poput HAU-a, i utoliko mu je nagrada draža.

Osvrnuo se i na aktualnu krizu u svijetu, koja je uzrokovala inverziju socijalne jednadžbe, gdje siromasi žele opstanak banaka i bogataša da ne bi ostali bez posla, i ustvrdio, citirajuci Brechta, da je veci zlocin osnovati banku nego je opljackati.

- Tko je mogao zamisliti da ce tzv. financijski kapitalizam dovesti u pitanje sam kapitalizam, da ce ga do te mjere ogoliti i izložiti kritickom sudu ili da ce neoliberalizam izigrati svoju vlastitu liberalnost u koju se do jucer kleo. Tko je mogao zamisliti da ce bankarski sustav obuzdati funkcioniranje samih banaka, da ce toliki dio Europe trpjeti od euroskepticizma.

Širi se bojazan da bi buducnost mogla sliciti prošlosti, i to onoj starijoj i goroj, koje se jedva prisjecamo, istaknuo je Matvejevic. Dodao je da je politika uspjela razbiti inteligenciju, disperzirati je i razbacati tako da je posvuda u velikoj manjini, i glas te inteligencije ne cuje se u društvu.

Don Ivan Grubišic rekao je da HAU nije kongregacija za proglašavanje svetih, nego udruga koja prepoznaje humane, ljudske i civilizacijske vrijednosti u vremenu u kojem živimo i želi dati doprinos tim vrijednostima promoviranjem osoba koje su prepoznate širom svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter