Maturanti prkose svinjskoj gripi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maturanti Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule, njih 42 i troje profesora, danas u jutarnjim satima otputovali su na sedam dana u španjolska uobicajena odredišta maturalnih putovanja - Barcelonu i Lloret de Mar. Ne bi to bilo ništa cudno da se iz tih krajeva ovih dana nisu vratili rijecki i splitski maturanti medu kojima su neki oboljeli od svinjske gripe, odnosno pozitivni su na virus gripe A (H1N1).

"Održali smo roditeljski sastanak 25. kolovoza na kojem je ipak odluceno da se ide u Španjolsku. Riskantno je i stalno razmišljamo o tome, no nije bilo želje za promjenom odredišta", kaže ravnateljica škole Debora Radolovic.

Iako su ovi maturanti osigurani, njihovo osiguranje nece pokriti eventualne troškove lijecenja uzrokovane svinjskom gripom, a takav je slucaj s vecinom osiguravajucih kuca jer one u pravilu ne pokrivaju pandemije. Osiguranje se mahom odnosi na hitne intervencije u slucajevima kada je osiguraniku ugrožen život.

Put Lloret de Mara ove ce subote i 28 maturanata te dvoje profesora pulske Medicinske škole.

"Pratimo što se dogada i hoce li se Ministarstvo zdravstva ocitovati. Zasad nemamo nikakvih informacija. Na prošlotjednom sastanku roditelji i ucenici su i dalje bili za to da se ide u Španjolsku", kaže ravnateljica Gordana Coso i napominje da je sve uplaceno te je teško u zadnji cas mijenjati odredište.

Voditeljica Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak smatra da bi možda bilo bolje da su maturanti odabrali neku drugu destinaciju, no da su roditelji ti koji odlucuju. Pitali smo je je li zavod preporucio školama da odaberu neku drugu zemlju za maturalno putovanje.

"Službene preporuke nema jer ona nije stigla ni od Svjetske zdravstvene organizacije. Ne može se ograniciti kretanje ljudi, a odluka o putovanju je individualna", kaže dr. Skopljak. Napominje da bi za maturante, kao svojevrsna preventiva zarazi gripom, bilo dobro ne odlaziti u diskoklubove gdje na malom prostoru boravi puno ljudi, normalno spavati, hraniti se i ne iscrpljivati se pretjerano. No, maturalna su putovanja nerijetko sve suprotno nabrojanom.

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija (UHPA), vjeruje da rizik od svinjske gripe nije u Španjolskoj ništa veci nego u nekoj drugoj za maturante poželjnoj destinaciji. "Ministarstvo vanjskih poslova je jedino meritorno da u ovakvim slucajevima preporuci svojim gradanima da ne putuju u rizicnu zemlju, a ne putnicke agencije", kaže.

Španjolsku su kao odredište još u ožujku najavili i ucenici Ekonomske škole. Pulskim gimnazijalcima pak Španjolska nije jedno od odredišta, doznajemo od ravnatelja Ivana Komparica. Dva razreda otputovala su u Prag i Krakov, a još cetiri putem Beca, Praga i Salzburga.


Podijeli: Facebook Twiter