Maturanti obilježili kraj školske godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar Pule prekriven brašnom, vodom, jajima pa cak i kecapom - tako su maturanti obilježili kraj školske godine i ulazak u svijet odraslih. Mokri do kože, glave prekrivene mješavinom brašna, jaja i kecapa maturanti su bucno i osebujno proslavili posljednje sate u srednjoškolskim klupama, veseleci se na ulicama grada.

Uobicajeno, slavlje je pocelo pred ulazima srednjih škola, a kasnije se proširilo na cijeli centar grada. Nezaobilazna postaja stotinama maturanata tradicionalno je bila fontana u Flanatickoj ulici gdje se u jednom trenutku vodila prava mala bitka izmedu razreda.

Brašno je letjelo na sve strane, gadali su se jajima i polijevali vodom, a sve to pred ocima mnogobrojnih gradana koji su se ondje zatekli. Srecom, ove su se godine prolaznici "izvukli" bez posljedica i ostali su suhi i cisti, vjerojatno zbog budnog oka policije koja ih je cijelo vrijeme pratila.



Medutim, medusobno se nisu štedjeli pa nije bila rijetkost ni vidjeti kako si svakih desetak minuta razbijaju jaja u glavu. I ove su godine maturanti bili maštoviti što se tice natpisa na svojim majicama pa su primjerice mladi medicinari porucili "Infarkt kakav god je, od srca je" ili pak "Jesi li siguran da želiš biti moj pacijent?", a bilo je onih koji su porucivali "Opravdat ce mama" ili "Imamo printer, što ce nam faks".

S druge strane pak, dok su se ostali rasipali brašnom, pojedini maturanti Medicinske škole su ga donirali Crvenom križu. Ove godine prikupili su oko stotinu kilograma brašna, a u posljednjih 13 godina, koliko sudjeluju u humanitarnoj akciji, ukupno 2,5 tona.

Tovar - gost labinske Norijade


Labinski maturanti iz SŠ Mate Blažine, njih nešto više od stotinu, slaveci zadnji dan nastave, oživjeli inace usnuo starogradski Titov trg, jednu od stanica Norijade. Uz trajnožareci osmijeh na licima, osokoljeni kakvom kapljicom alkohola i decibelima iz hrpe zvucnika na auto-prikolici, kratko su, ne ometajuci odvec ni pješake ni promet, zapjevali hitove Zecica i Grdovica, zaplesali te nastavili prema Prtlogu na završnu feštu.

"Nismo stigli smisliti natpis, pisali smo ispravak!", kocilo se s majica elektrotehnicara. Razred kuhara, konobara i trgovaca, pak, na odjeci je otisnuo: "3 godine u ruglu grada... Sada na burzu rada!". ?aci nam, doduše, baš i nisu znali objasniti na što su ciljali s prvim dijelom poruke.

Razloga za ponos ima Gabriela Dundara, razrednica ekonomista, jer su je njeni ucenici stavili na novcanicu od pet kuna (koja je doduše onomad povucena s tržišta) umjesto kneza Frana Krste Frankopana i bana Petra Zrisnkog, uz natpis "Takva se više ne nalazi!".

Da sve ne bude isto kao lani pobrinuo se Ivan Perko iz raškog rezervata magaraca Liburna, koji je odjednom osvanuo ispod Lože s - tovarom. Srednjoškolci su magarca ubrzo "okitili" i pohitali s njime pozirati.



Buzetski maturanti vragolasti, ali ne i destruktivni

Iznijeli su stolice i klupe ispred školske zgrade, postavili improvizirani šank, okitili stabla toaletnim papirom. Glavni školski ulaz zaprijecili su granama, organizirali jedan nastavni sat pod vedrim nebom, a potom otišli u Sveti Duh na tradicionalni piknik za koji im je dio troškova sufinancirala škola.

Maturanti završnih razreda Srednje škole Buzet, cetvrtog razreda opce gimnazije i trogodišnjih strukovnih programa, za zanimanja elektromehanicar, automehanicar i strojobravar, oprostili su se su se time od srednjoškolskih klupa. Za razliku od prošle godine kada je posla imala i policija, ovogodišnja je generacija bila vragolasta, ali ne i destruktivna.

Duži niz godina obicaj je da buzetski maturanti zaprijece glavni školski ulaz i time onemoguce održavanje nastave za ostale srednjoškolce. Prethodne generacije znale su onesposobiti bravu, ispred školskih vrata posložiti cigle, postaviti lance, medutim prošlogodišnji oproštaj od srednjoškolskih klupa, više je nalikovao na obracun sa školom.

Bale sijena, kontejner i nogometni golovi na glavnom ulazu možda bi i prošli bez posljedica da maturanti nisu provalili u zgradu i tamo takoder napravili "rusvaj". U hodniku škole, u prizemlji te na prvom i drugom katu nepoznati pocinitelji ispraznili su nekoliko vatrogasnih aparata, a zbog provale u zgradu, na ocevid je izišla i policija.

Automobilima kroz Porec


Kolone trubecih automobila punih maturanata prolazile su poreckim ulicama.

Okupili su se jutros ispred poreckih srednjih škola uz pjesmu, ples i s tek ponešto brašna koje su bacali, proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Mnogi su bili obuceni u istobojne majice sa šaljivim porukama predstavljajuci tako svoj razred i školu.


Koncert za kraj škole


Mirno, ali veselo proslavili su rovinjski maturanti zadnji dan škole. Srednjoškolci SŠ Zvane Crnje su u školskom vrtu priredili prigodan program i koncert te se zajedno s profesorima družili, plesali i pjevali.

Bez vecih incidenta proslavili su i ostali maturanti, tek nešto pjene za brijanje i toalet papira na drvecu bili su znakovi nestašluka kojima su dali do znanja da je ovo za njih jedan od važnijih dana.


Podijeli: Facebook Twiter