Maturanti nac. manjina u neravnopravnom položaju

U Ministarstvu smatraju da nisu odgovorni za problem iako su maturanti dovedeni u nezavidnu situaciju (M. MIJOŠEK)
U Ministarstvu smatraju da nisu odgovorni za problem iako su maturanti dovedeni u nezavidnu situaciju (M. MIJOŠEK)

Promjena datuma pisanja testa iz hrvatskog jezika, koji se nije mogao održati jučer jer su ispitni koordinatori u tri hrvatske škole učenicima greškom unaprijed podijelili ispitna pitanja, najviše će pogoditi učenike škola na jeziku nacionalnih manjina.

Naime, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donijeta je odluka da se test iz hrvatskog jezika odgodi za petak, 31. svibnja, a tog dana učenici talijanskih i drugih škola nacionalnih manjina pišu test iz svojeg materinjeg jezika.

S druge strane NCVVO je zbog promjene datuma pisanja testa iz hrvatskog jezika odgodio ispit iz grčkoga, koji je po kalendaru trebao biti proveden 31. svibnja, a sada će se održati 11. lipnja. Da apsurd bude veći, grčki je jezik izborni, dok je test iz materinjeg jezika obavezni ispit za učenike škola nacionalnih manjina.

- Kao i sve maturante šokirala nas je vijest o odgođenom testu državne mature iz hrvatskog jezika, a nakon početnog šoka nastao je novi. Istog dana morat ćemo pisati test iz talijanskog materinjeg jezika, koji se održava u 9 sati, a zatim u 14 test iz hrvatskog jezika. Na naše pozive NCVVO-u njihova operaterka nam je rekla da joj je žao, ali da će se ta dva ispita održati isti dan. Smatramo da novom odlukom nismo ravnopravni s ostalim školama, kao ni s učenicima kojima je odgođen ispit iz grčkog jezika. Ovime se krše odredbe stavka 4. članka 2. Pravilnika o polaganju državne mature koji određuje da su ispiti državne mature, ispiti koji se odvijaju pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve učenike, dio je e-maila koji je u medije u ime svih učenika srednjih talijanskih škola poslala gimnazijalka Valentina Jonjić iz Srednje talijanske škole u Rijeci. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter