Maturalci: Prevareni učenici u Buzetu, Medulinu i Puli!

Buzetski osmaši ipak će na zamjenski izlet (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetski osmaši ipak će na zamjenski izlet (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetski osmaši već su pakirali kufere. S putničkom agencijom Express - tours Čakovec trebali su ići na dvodnevni završni izlet i terensku nastavu u Slavoniju, no dan uoči polaska stigao je e-mail kojim im agencija bez ikakvog obrazloženja otkazuje izlet.

- Dogodila nam se strašna prijevara. Sav novac je uplaćen, potvrđeno nam je da je sve spremno, a sat nakon toga došao je mail o otkazivanju izleta. Naravno, na telefone agencije nitko se nije javljao, a ubrzo su postali i nedostupni. Pogledali smo tekući račun agencije i pokazalo se da je on blokiran. Zvali smo hotel u kojem smo trebali prenoćiti, tamo nema uplaćenih rezervacija. Nakon konzultiranja s drugim školama, shvatili smo da je riječ o prijevari. Mislimo da treba stati na kraj masovnim prijevarama poput ove i upozoriti ostale ljude, ispričali su nam u jednom dahu revoltirani buzetski osmaši.

Prvi puta takvo iskustvo

U Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" Buzet kojoj je to prvo neugodno iskustvo takve vrste, agenciju su izabrali na javnom natječaju, oformili su povjerenstvo u čijem su sastavu bili i predstavnici roditelja. Dvodnevni izlet s obilaskom Đakova i katedrale, zoološkog vrta, Kopačkog rita, eko sela Orlov put, platili su 715 kuna po djetetu, a u pratnji 55 učenika trebalo je biti pet učitelja. Većina roditelja u potpunosti je izvršila obveze predviđene ugovorom s agencijom što znači da je uglavnom uplaćen cjelokupan iznos izleta.

- Posljednji kontakt s djelatnicima agencije imali smo u utorak u 12.48 sati kada je razrednica tražila da joj se dostavi vremenik, a tada joj je rečeno da je sve u redu s organizacijom. Međutim, u 15.45 sati na službenu školsku e-mail adresu stiže dopis agencije kojom ona bez ikakvih objašnjenja odgađa izlet planiran za četvrtak. U srijedu navečer organizirali smo izvanredni roditeljski sastanak na kojem su roditelji upoznati s otkazivanjem putovanja. Pokušali smo kontaktirati agenciju, ali se nitko nije javljao, kontaktirali smo škole koje su se našle u sličnoj situaciji, nazvali resorna ministarstva i županijski odjel, Udrugu hrvatskih putničkih agencija. Slučaj smo prijavili turističkoj inspekciji, a podnijet ćemo i prijavu policiji, izjavio je v.d. ravnatelja buzetske škole Dario Kukuljan.

Od glasnogovornice Policijske uprave istarske Suzane Sokač. doznajemo da Policijska postaja Buzet ima saznanja o navedenom događaju no još uvijek nije podnijeta službena prijava policiji. Oštećeni su upućeni da prikupe svu potrebnu dokumentaciju te da dođu prijaviti slučaj. Ukoliko se utvrdi prijevarna namjera, radilo bio se o kaznenom dijelu ili prijevare ili prijevare u gospodarskom poslovanju, ovisno da se prijevarom okoristila fizička ili pravna osoba.

- Žalosno je da netko može prevariti djecu koja su se toliko veselila završnom školskom izletu, rekao nam je revoltiran roditelj.

Općine platile djeci izlet

Slična stvar dogodila se osnovcima Osnovne škole "Dr. Mate Demarina" iz Medulina. Učenici trećih razreda, njih 35 u pratnji tri učiteljice, krenuli su u ponedjeljak ujutro na petodnevni izlet, odnosno školu u prirodi u Gorski Kotar. Roditelji su također podmirili većinu svojih obveza za izlet čija je cijena po djetetu iznosila 1.265 kuna. Djeca su cjeli dan provela na Risnjaku da bi ravnateljica medulinske škole tek u poslijepodnevnim satima doznala da vlasnik čakovečke agencije djeci nije uplatio smještaj te da ih u hotelu bez avansa neće primiti.

- Tražili smo rješenje kako da djeca ostanu na izletu jer bi povratak kućama za njih bio stresan. Obratili smo se općinama Ližnjan i Medulin da podmire troškove prijevoza i smještaja i one su to učinile, rekla nam je ravnateljica medulinske škole Dragica Dorić koja je o ovom slučaju također obavijestila sve nadležne institucije.

U Osnovnoj školi Veruda, šezdesetak učenika četvrtih razreda trebalo je ići na dvodnevni izlet sjeverozapadnom Hrvatskom. Roditelji su uplatili većinu cijene koja je po učeniku iznosila oko 700 kuna. Na izlet su trebali ići jučer ujutro ( četvrtak) no na vrijeme su saznali i poučeni iskustvom Medulina pritisnuli agenciju i doznali da je i njima propao izlet. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter