Mattich: Ocekujemo prijevremene izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Višnjan u Novu godinu ulazi bez proracuna i s izglasanim prijedlogom o privremenom financiranju koji je podržalo pet oporbenih vijecnika koalicije IDS-a i HSS-a, te jedan vijecnik SDP-a. Epilog je to burne sjednice opcinskog vijeca održane u petak. Danas je pak nacelnik Angelo Mattich iz redova Ladonje, u društvu vijecnika s te nezavisne liste, na konferenciji za novinare objasnio razmjere ove lokalne politicke krize.

- Odluka o proracunu nije donijeta i mogu se ocekivati prijevremeni izbori, konstatirao je nacelnik te dodao da ce Ured državne uprave, nakon što provede nadzor zbog nedonošenja proracuna, donijeti odluku o njegovoj legalnosti te možda predložiti Ministarstvu uprave i Vladi da se raspusti Vijece i raspišu prijevremeni izbori.

- Odluka o privremenom financiranju moguca je ukoliko nacelnik nije predstavio proracun. Ali proracun je predstavljen i molio sam vijecnike da ga donesu i ispune svoju zakonsku obavezu, što Vijece nije prihvatilo, dodao je Mattich

Propala sjednica bez novinara
Izvanredna sjednica vijeca sazvana je zadnjeg radnog dana u prošloj godini, u petak, s deset tocaka dnevnog reda koje su se odnosile na rebalans proracuna za 2011. godinu i donošenje proracuna za 2012., nakon što prethodna sjednica zakazana za 22. prosinca nije održana zbog manjka kvoruma. Tada je pet vijecnika koalicije IDS-a i HSS-a, te jedan SDP-a (Ljubomir Sirotic, iako službeno u koaliciji s vladajucim nezavisnim Angela Matticha) napustilo sjednicu zbog neuvažavanja njihovih zahtjeva da se sjednice vijeca bilježe audio, a ne video snimkom, te da se na sjednicu pozovu i novinari.

Tako su na sjednicu u petak nakon dugo vremena pozvani novinari, a da ce atmosfera biti napeta dalo se naslutiti od pocetka. Prilikom izglasavanja dnevnog reda predsjednik Kluba vijecnika IDS-a i HSS-a Bruno Radoš predložio je predsjedniku vijeca Peteru Polettiju (Nezavisna lista Angela Matticha) da donošenje proracuna bude prva tocka, prije donošenja rebalansa za ovu godinu, što je prihvaceno. Proracun je ukratko objasnila procelnica Darinka Ivkovic te dodala da on ne donosi velike promjene u odnosu na predloženo rebalansom. Radoš je iznio prijedlog njihova Kluba da se ne donese proracun za iducu godinu, vec da se izglasa odluka o privremenom financiranju.

- Za 22. prosinca sazvana je sjednica vijeca s 35 tocaka medu kojima je bilo i donošenje proracuna, a ne njegovo prvo citanje. Podsjecam, u studenom nam je receno da cemo u roku od petnaest dana imati sljedece vijece i da cemo do kraja godine imati barem još tri vijeca. To nije ispoštovano. Podsjecam da vecina opcina ima prvo citanje proracuna krajem studenog ili pocetkom prosinca, ali to ne vrijedi u slucaju naše opcine, kod nas se saziva vijece za 22. prosinca s 35 tocaka dnevnog reda medu kojima je i izglasavanje proracuna. U najmanju ruku nekorektno, tendenciozno i maliciozno!, rekao je Radoš.

Predsjednik napustio Vijece

Naveo je da na posljednjoj sjednici nije ispoštovan njihov zahtjev u pogledu transparentnosti vijeca, vezan za novinare i kameru, što je bio jedan od razloga zašto su napustili sjednicu. Pritom su predložili da se održi 27. prosinca. Rekao je da je to odmah usmeno odbijeno, te su se vec na to poceli spominjati prijevremeni izbori.

- Dva dana prije Nove godine dobili smo materijale s dnevnim redom koji se odnosi na rebalans i proracun. Smatramo da je namjerno dano toliko tocaka na kraju godine kako bi se razvodnio rad vijeca i kako se ne bi kvalitetno mogli analizirati materijali, rekao je Radoš.

- Nešto posebno nemam za dodati i smatram da je predloženi prijedlog proracuna razvojni i osnovan. Ovo je konacan tekst prijedloga i dajem ga na usvajanje, molim da se proracun podrži, a spreman sam složiti nove preinake u proracunu u sijecnju, rekao je potom Mattich.

Uslijedilo je na sjednici nekoliko pauzi za razmatranje prijedloga, kritike nezavisnih vijecnika oporbi da su materijale za vijece dobili osam dana prije sjednice i mogli su dati svoje amandmane, a nisu dali niti jedan.

Poletti je rekao da su vijecnici prije prethodne sjednice dobili obrazloženje nacelnika o kasnom donošenju proracuna koje je dijelom cekalo zbog uvrštenja odluke o raspisivanju natjecaja o prodaji i zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta te da oporba svojim stavom ne želi dobro opcini. Radoš je upozorio da je njihov prijedlog dan upravo s ciljem konstruktivne rasprave i donošenja kvalitetnih odluka.

Poletti je htio dati na glasanje i odluku o donošenju proracuna na što je Radoš rekao da se o njoj ne glasa buduci da je izglasana odluka o privremenom financiranju. Uslijedila je još jedna pauza i prepirka izmedu Polettija i Sirotica, u kojemu je predsjednik vijeca ukorio SDP-ovca da je priklanjanjem oporbi uvrijedio Višnjance i napustio sjednicu. Potom su to ucinili i svi nezavisni zajedno s Mattichem. Vodenje je tada preuzeo Sirotic kao zamjenik predsjednika vijeca, a preostala oporba u nastavku je konstatirala da se sljedeca tocka, predloženi rebalans, ne prihvaca.

Od predsjednika Opcinskog vijeca Petera Polettija danas smo saznali da je posljednja sjednica vijeca bila telefonski sazvana za subotu 31. prosinca. No, nije i održana zbog nedostataka kvoruma i nedolaska oporbe. (Piše Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter