Matoševic: Necemo dozvoliti da blate Titovo doba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Šaljemo poruku svim ultranacionalistickim, desnicarskim i proustaškim pojedincima i grupicama da necemo dozvoliti da blate Titovo doba", rekao je, pracen pljeskom mnošva okupljenih, predsjednik županijske Zajednice društava Josip Broz Tito Martin Matoševic na narodnom zboru uprilicenom u subotu, zadnjeg dana dvodnevne manifestacije Titovi dani u Fažani koji se ove godine obilježavaju u znaku 120. obljetnice rodenja Josipa Broza Tita.

- Idu toliko daleko da Tita žele proglasiti ratnim zlocincem. U svojim nastojanjima služe se svim prljavim metodama. Najnovija je TV serija "Tajne službe Jugoslavije". U svojoj namjeri nece uspjeti jer vecina naših gradana nije zaboravila kako se živjelo pod Titovim vodstvom, naveo je Matoševic.

Istaknuo je Glas Istre kao pozitivan primjer prikazivanja života i djela Josipa Broza Tita. U vrijeme Tita nije bilo nezaposlenih, lijecenje i školovanje bilo je besplatno, a ljudi su bili zadovoljni i optimisticni, dodao je.

- Raduje nas što je hrvatski Sabor donio odluku da više nece biti pokrovitelj komemoracije bleiburškim žrtvama vec da ce 18. studenog proglasiti danom svih hrvatskih stradalnika i da ce u Sloveniji podignuti spomenik nevinim žrtvama, naveo je.

Njegov su govor aplauzom i usklicima "Živio Tito" ispratili brojni clanovi istarskih društava Josip Broz Tito, koji su stigli iz podružnica cijele Istre. Pored bivše politicke škole u Fažani okupile su se stotine štovatelja Titovog lika i djela s crvenim maramama oko vrata, bedževima i znackama s Titovim likom, kao i transparentima na kojima je pisalo "Tvornice radnicima", "Zemlja seljacima", "Tito legenda - socijalizam ne umire" te "Što je više kleveta i laži, Tito nam je sve miliji i draži".

Prigodnim su se govorima okupljenima obratili i predsjednik Društva Josip Broz Tito Fažane Engels Devescovi, predsjednik odbora za sport i kulturu Opcine Fažana Mitar Gavocanov te clan predsjedništva županijske SABA-e Miljenko Bencic.

Govori o Titovim postignucima ispreplitali su se s kulturno-umjetnickim programom koji su otvorili Mauricio Vinkovic i Drago Draguzet svirajuci roženice, svoju je pjesmu recitirao Titov gardist Božo Cakovic, s recitacijom bivšeg boksaca Marijana Beneša nastupila je Matilda Halambek, a zapažen je bio i nastup trija Paljarica.

Manifestacija je zapocela u petak poslijepodne izložbom s temom Tita i njegovog života, a nastavila se danas sportskim susretima uoci narodnog zbora. Titove dane u Fažani organiziraju županijska Zajednica društava J. B. Tito, Opcina Fažana, fažanski TZ, te društva J. B. Tito Fažane i Pule pod pokroviteljstvom Opcine Fažana i Istarske županije. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter