Matoševic na celu Udruženja vinarstva HGK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Skupštine Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore u srijedu je za predsjedavajuceg u sljedecem jednogodišnjem razdoblju izabran Ivica Matoševic, koji je i predsjednik udruge Vinistra, izvijestili su iz HGK-a.

Ciljevi djelovanja udruženja su brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje, povecanje potrošnje i izvoza, prilagodba sektora zakonodavnom okviru EU-a i uvjetima zajednickog tržišta te priprema sektora za nove modele financiranja i korištenje sredstava iz EU-a i hrvatskog proracuna.

Matoševic je rekao da treba i dalje poticati poboljšavanje konkurentnosti proizvodnje, pogotovo u odnosu na susjedne države te da udruženje mora i dalje jacati promotivne aktivnosti.

U narednom razdoblju valja povecati direktnu prodaju odnosno prodaju na kucnom pragu za koju treba predložiti diferenciranu stopu PDV-a, dodao je. Istaknuto je i da se nastavlja provodenje Nacionalnog programa pomoci sektoru vina u 2012. i 2013.

U trgovini vina sa zemljama clanicama EU-a nece se primjenjivati carina i preferencijalne kvote, a smanjenje carinske zaštite pri uvozu vina iz zemalja clanica za posljedicu može imati pad uvoznih cijena i rast uvoza vina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter