Matković:Ulje i tartufi moraju postati svjetski brend

 Milan Matković (M. RIMANIĆ)
Milan Matković (M. RIMANIĆ)

Crni tartuf je naše blago koje tek čeka svoje pravo gurmansko vrednovanje, kaže Milan Matković vlasnik uljare "Zlatni brig" u Pagubicama. Upravo zato je proteklog tjedna organizirao Dane otvorenih vrata uljare "Zlatni brig". Njegovo ulje "Grimalda" među gurmanima je već steklo reputaciju, a stručnjaci su ga nagradili brojnim nagradama. Matković se ipak posebno ponosi zlatnim odličjima iz Splita i Pariza.

- U tijeku je turistička sezona i sada je vrijeme da stranim turistima predstavimo naše proizvode, da ih ugostimo i da im pokažemo što i kako proizvodimo. Ovdje se mogu uvjeriti da je sve ovo domaće, da se ništa ne uvozi i da mogu uživati u svježim domaćim proizvodima", kaže Matković.

Matković posebno ukazuje na crni tartuf, za kojeg, kaže, u okolici Pagubica ima u velikom količinama. Stoga se zalaže za njegovu gastronomsku promidžbu, da ga se više koristi, ali i propagira u istarskoj gastronomiji.

On smatra da nije dobro da se gostima servira tek tjestenina s oskudnim količinama tartufa, već im treba pružiti i količinski užitak u ovoj jedinstvenoj gljivi. Matković je u Francuskoj, gdje živi, posjećivao neka područja poznata po tartufima. Iako Francuzi smatraju da su njihovi tartufi najbolji na svijetu, Matković ne smatra da su bolji od naših. Međutim, ondje je vidio nekoliko zanimljivih događanja oko tartufa koje bi bilo dobro uvesti u Istru.

Naime u Francuskoj se u sezoni tartufa u tartufarskim područjima jednom tjedno održava prodaja tartufa na gradskim tržnicama. To se odvija u manjim gradovima poput recimo istarskih  Buzeta, Pazina, Cerovlja ili Motovuna, u koje po svježe tartufe dolaze kupci, uglavnom kuhari, ali i oni koji se bave preradom tartufa iz drugih dijelova Francuske, Belgije i Njemačke.

Matković smatra da bi od takve tržnice u Istri mnogi, a poglavito sakupljači tartufa, imali velike koristi. Koristi bi imali i prerađivači koji tartufe kombiniraju u suhomesnatim proizvodima, zatim u sirevima ili ih samo steriliziraju, čime se Matković trenutno bavi. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter