Matković: Benediktinci su već obeštećeni

Jordan Matković (M. MIJOŠEK)
Jordan Matković (M. MIJOŠEK)

Jordan Matković, pravni konzultant u Porečkoj i pulskoj biskupiji, komentira novi trenutak u vezi imovine župe u Dajli.

- Što iščitavate iz vijesti da je Visoki upravni sud u Zagrebu poništio rješenje nekadašnjeg HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i zemljište u Dajli vratio Katoličkoj crkvi?

- Daje se naslutiti da se u ovom predmetu ipak radi o bitnoj povredi procesnog prava (upravnog prava) koje bi se sastojalo od prekoračenja roka do kojeg se moglo poništiti pravomoćno rješenje. Benediktinska opatija iz Praglie nije stranka u postupku i rješenje se na njih ne odnosi. Isplaćena naknada od Republike Italije je dokaz da je imovina isplaćena po međudržavnom sporazumu iz veljače 1983., zvanom i Rimski sporazum, zaključenom između SFRJ i Republike Italije. U ovom slučaju je imovina vraćena župi Dajla bez pravnog osnova jer je plaćena bivšem vlasniku.

- Tvrdite da benediktinci iz Praglie nemaju pravo na imovinu u Dajli.

- Pitanje povratka oduzete imovine riješeno je tzv. zakonom o denacionalizaciji od 1. siječnja 1966. kojim je propisano da ''prijašnji vlasnik nema pravo na naknadu za oduzetu imovinu u slučaju da je pitanje riješeno međudržavnim sporazumima''. Benediktinska opatija iz Praglie je pravna osoba čija je imovina oduzeta od jugoslavenskih vlasti, a nalazila se na STT-u. Pravnim i fizičkim osobama s bivšeg STT-a naknadu je isplatila Italija, što sama ta vjerska zajednica priznaje u svojim podnescima tijelima državne uprave u Bujama. Dakle, ti bivši vlasnici nemaju pravo na naknadu od RH kad su istu već dobili.

- To je ta famozna isplata iz 1975. godine?

- Točno. Benediktinska opatija u Pragli je 1974. godine podnijela zahtjev za naknadu za oduzetu imovinu u Dajli. Isplata u iznosu od 1,7 milijardi tadašnjih lira je isplaćena. Isplata je izvršena u potpunosti i u cijelosti po procjenama koju je obavio vještak i u skladu s cjenicima iz zakona Italije, koja se obavezala isplati imovinu fizičkim i pravnim osobama sa STT-a. Primjenom propisa našeg Zakona o denacionalizaciji, ni župa Dajla nema prava na povrat, odnosno naknadu za tu istu imovinu, jer su benediktinci iz Praglie iskoristili pravo na naknadu. (Razgovarao D. PILSEL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter