Matisseovi slavni papirnati kolaži u Tate Modernu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Idućeg proljeća u londonskom muzeju Tate Modern bit će postavljena izložba posvećena francuskom slikaru Henriju Matisseu, vodećoj figuri moderne umjetnosti, najavljena kao izazovna, neodoljiva i jedna od najljepših izložaba dosad u Londonu.

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama muzeja Tate Modern, opus jednog od najznačajnijih kolorista svih vremena na izložbi "Henri Matisse: The Cut-Outs" (Henri Matisse: Izrezotine), koja se otvara u tom muzeju 14. travnja 2014., bit će predstavljen kroz oko 120 šarolikih inovativnih radova iz posljednje faze njegova stvaralaštva, mnogi od kojih će prvi put biti izloženi zajedno.

Tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva, Henri Matisse (1869.-1954.) stvorio je impresivan opus, a izložba u Tate Modernu bit će posvećena briljantnom posljednjem poglavlju njegova umjetničkog rada kada je počeo "slikati škarama" i iz koje je rođena njegova serija spektakularnih papirnatih kolaža.

Dramatičnost, razmjer i inovativnost tih radova, nastalih između 1936. i 1954., do danas ostaju bez presedana. Serija Matisseovih prvih papirnatih kolaža objedinjena je 1947. u knjizi "Jazz", ograničenom izdanju otisaka raznobojnih izreza kolaža praćenih zapisanim mislima samog umjetnika, čiji će primjerci na izložbi biti izloženi zajedno s originalima.

Od ostalih ključnih djela toga razdoblja bit će prikazan "Puž" iz 1953., vlasništvo Tatea, "Sjećanje na Oceaniju" (1953.) iz newyorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), te deset metara dugačka "Velika kompozicija s maskama" također iz 1953. Fotografija umjetnikova studija otkriva da ti radovi nisu bili zamišljeni kao jedinstvena cjelina, a na izložbi u Londonu bit će prvi put od tada postavljeni zajedno.

U njima je obnovljeno umjetnikovo zanimanje za figuru, evidentno u njegovoj najpoznatijoj seriji "Plavi aktovi" (1952.).

Kada ga je loše zdravlje onemogućilo u slikanju, Matisse je počeo škarama izrezivati kolaž papir, što je primarna tehnika kojom se služio u oblikovanju maketa za naručena djela. U papirnatim kolažima, što je on nazivao "slikanje škarama", koncepti zadobivaju skulpturalnu formu te dolazi do izražaja umjetnikova sposobnost prenošenja smisla za boju i geometriju u novi medij.

Riječ je o izvanredno dalekovidnim djelima, koja više nalikuju na instalacije ili okoliše nego na slike; a koja se i danas čine suvremenima, ističe se u najavi izložbe.

Izložba će u Londonu biti otvorena do 7. rujna iduće godine, nakon čega seli u newyoršku MoMA-u. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter