Matijašic ne komentira postupak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su policijski službenici iz odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske u suradnji s pulskim Županijskim državnim odvjetništvom kazneno prijavili bivšeg i sadašnjeg rektora te tri profesorice pulskog sveucilišta, u utorak se o pokretanju kaznenog postupka priopcenjem oglasio i rektor prof. dr. Robert Matijašic.

"Kako je putem masovnih medija javnost obaviještena, Policijska uprava istarska podnijela je kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu protiv prof. dr. sc. Marcela Dujanica, prvog rektora Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Roberta Matijašica, sadašnjeg rektora Sveucilišta, i tri sveucilišne profesorice, Aide Muradbegovic, Nevenke Tatkovic i Elvi Piršl. Sveucilište ne može ni na koji nacin komentirati službeni postupak dok je u tijeku", stoji u priopcenju koje potpisuje prof. Matijašic.

Valja podsjetiti da je policija utvrdila osnovanu sumnju da je 69-godišnjak iz Rijeke, a neslužbeno je rijec o bivšem rektoru Marcelu Dujanicu, pocinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave jer je, po podacima iz policije, u prosincu 2007. godine svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netocan podatak da su diplomanti završili program sveucilišnog dodiplomskog studija, iako su završili strucni dodiplomski studij.

Policija je nadalje utvrdila da su profesorice pulskog sveucilišta, a rijec je, kako potvrduju i sa sveucilišta, o Aidi Muradbegovic iz Pule, Nevenki Tatkovic s podrucja Medulina i Elvi Piršl iz Rijeke, kao predsjednica i clanice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradnickom zvanju asistenta, krajem 2007. i pocetkom 2008. sacinile službena pismena izvješca da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava uvjete za prijem na Sveucilište iako su znale da to nije tako.

Kako tvrdi PU istarska, na temelju tih pismena Dujanic je, znajuci za navedene nepravilnosti, dao suglasnost za prijem Puljanke u zvanje znanstvenog novaka, a ona je pak neosnovano ostvarila pravo na refundaciju troškova doktorata u iznosu od oko 71 tisuce kuna. Tri profesorice prijavljene su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zloporabu položaja i ovlasti, dok je 69-godišnjak prijavljen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Utvrdeno je i da je sadašnji rektor pulskog sveucilišta Robert Matijašic (54) pocinio kazneno djelo, i to nesavjesnog rada u službi. Tereti ga se da, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore izmedu ustanove i 31-godišnje Puljanke omogucivši joj time daljnje neosnovano placanje troškova doktorata na visokoj obrazovnoj ustanovi u Zagrebu. Protiv svih prijavljenih osoba podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Neslužbeno saznajemo da je 31-godišnja Puljanka na Sveucilište došla nakon što je dala otkaz u Osnovnoj školi Stoja gdje je radila prema ugovoru na neodredeno vrijeme. Bila je asistentica prof. Tatkovic, a trenutno je, navodno, na porodajnom dopustu. U prici je zanimljivo i to da joj je suprug radio u referadi, iako je završio povijest, a sada i on navodno ceka placeno doškolovanje za knjižnicara jer ce se zbog preustroja referada zatvoriti.


Podijeli: Facebook Twiter