Matijašević: Samo tračak svjetla na kraju tunela

Ozren Matijašević
Ozren Matijašević

"Na kraju tunela mračnih gospodarskih pokazatelja ipak naziremo tračak svjetla, ali plamičak je slab i mogao bi se lako ugasiti", kazao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Nadu da je moguć oporavak realnog sektora pobudili su najnoviji statistički podaci koji pokazuju rast industrijske proizvodnje u kolovozu za 0,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Ipak, svi ostali pokazatelji porazni su, a kao primjer Matijašević je naveo nelikvidnost koja mjesečno raste po stopi od 500 milijuna kuna, dok se dug koji je u 2009. godini iznosio 16 milijardi sad popeo na 44 milijarde kuna.

Kako bi se zaustavio trend rastakanja gospodarstva i pada životnog standard, osim jačanja investicija i smanjenje administrativnih barijera za investitore, HUS od Vlade traži poreznu reformu na način da se jače opterete one koje imaju.

- Upravo bi se banke i financijske institucije trebale više opteretiti porezima, a veći dio građana i poduzetnika osloboditi nesnosnog poreznog pritiska. No država teško da može uvesti veće namete na vlastite gospodare, kazao je.

Pozdravio je izglasavanje Zakona o financijskom poslovanju i predstečenoj nagodbi te se nada da će dosljednom primjenom moći riješiti rak ranu hrvatskog gospodarstva - nelikvidnost. U ovom je trenutku oko 56.000 tvrtki koja imaju blokiran račun više od godine dana i nad kojima bi se trebao provoditi stečajni postupak. Ono što vidi kao problem u provođenju novih zakonskih propisa je mali broj trgovačkih sudova te njihovu slabu ekipiranost. U Splitu, upozorio je, rade svega dva stečajna suca.

Iako je nova Vlada najavljivala investicije veće od osam milijardi kuna, do sada se na njih samo čekalo. No, pozitivan je primjer što se najzad krenulo u investicije vrijedne 866 milijuna kuna u vodnom gospodarstvu, a što se tiče privatnog sektora istaknuo je svijetli primjer Plive koja je najavila izgradnju pogona u kojem bi trebalo biti otvoreno novih 200 radnih mjesta. (M. JERIN, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter