Matijašević ponovno predsjednik HURS-a

Ozren Matijašević ponovno izabran za predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (D. Matić/CROPIX)
Ozren Matijašević ponovno izabran za predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (D. Matić/CROPIX)

Ozren Matijašević, koji je danas ponovno izabran za predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS), poručio je na izbornom saboru da sindikati nemaju pravo odustati od obrane radničkih prava i sprječavanja donošenja izmjena Zakona o radu u predloženom obliku jer će ostaviti radnike na milost i nemilost poslodavcima.

Pozvao je Vladu RH da odustane od - za sindikate neprihvatljivih - predloženih izmjena Zakona o radu i prihvati sindikalne argumente u dobroj vjeri.

"Ako žele nered, imat će ga, a ako ne - neće", poručio je Matijašević.

Članovima sindikata zahvalio je na iskazanom povjerenju i obvezi te je najavio da će dužnost i u idućemu četverogodišnjemu mandatu obnašati predano i bez rezervi.

Matijašević je upozorio da je društvo zahvatila apatija, beznađe i mirenje sa svekolikom krizom - gospodarskom, krizom proizvodnje i potrošnje i političkom krizom te erozijom sustava vrijednosti. "Ravnodušnost prema krizi je pogibeljna i svi sindikati moraju djelovati zajednički, konsenzualno, bez ideoloških i svjetonazorskih isključivosti", istaknuo je Matijašević i s tim u vezi najavio ujedinjenje s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i održavanje radnog sabora za godinu dana.

Upozorio je da su ugroženi temelji sindikalizma i pravo na štrajk i da je izgubljeno povjerenje u vladu kao socijalnog partnera jer se zabranjuje štrajk kao legitiman oblik borbe za radnička prava i zato što ministar rada Mirando Mrsić odustaje od već dogovorenih rješenja sa sindikatima.

Za zamjenika predsjednika HURS-a izabran je dosadašnji predsjednik Zdenko Mučnjak. Na saboru održanom pod motom "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom" izabrani su i članovi nadzornog odbora, glavni tajnik i članovi statutarnog odbora. Članovi predsjedništva bit će izabrani kad članovi udruge predlože kandidate.

Izaslanica predsjednika Republike i njegova savjetnica Tamara Obradović-Mazal u prigodnom je govoru sindikalcima poželjela puno uspjeha u radu. Sudionike izbornog sabora pozdravio je u ime gradonačelnika Milana Bandića njegov izaslanik Vidoje Bulum. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter