Matijašević: Donesti zakon o osobnom bankrotu

Bulić i Matijašević u Rovinju (M. MEDIĆ)
Bulić i Matijašević u Rovinju (M. MEDIĆ)

"Stvaranje uvjeta, stimulativnih mjera u prerađivačkom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru jedini je put za izlaz iz gospodarskog ponora. To treba učiniti kako bi građani kupovali ono što sami proizvedu i to je jedini način da 242 tisuće građana koji ne mogu podmirivati svoje obaveze stanu na noge", rekao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatskih udruga sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare u Rovinju, na kojoj je sudjelovao i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

Matijašević se osvrnuo na generalno loše stanje u državi, što pokazuje i neodrživost ovogodišnjeg proračuna. Ipak, pozdravio je činjenicu da je nelikvidnost smanjena na ispod 40 milijardi što se dogodilo prvi put nakon 2008. godine.

- No, dok se nelikvidnost prema pravnim osobama smanjuje, maćehinski odnos prema građanima se pojačava - njihova dugovanja i troškovi rastu, enormni je pad zaposlenosti i na gubitku je realni sektor. Stoga je prvi naš zahtjev upućen Vladi i to da se konačno donese zakon o osobnom bankrotu, koji će poput predstečja i stečajne nagodbe omogućiti građanima da ne budu izbačeni na ulicu, rekao je Matijašević naglasivši da je samo lani zabilježeno više od dvije tisuće ovrha nad nekretninama, što znači devet dnevno.

- Drugi zahtjev ide prema Hrvatskoj narodnoj banci koja već godinama ne obavlja svoju temeljnu zadaću, a to je da bude regulator, da disciplinira banke koje ostvaruju bezobrazno visoke profite. Treba omogućiti građanima bolje uvjete za kredite, a ne da HNB zatvara oči, rekao je Matijašić naglasivši da se u novom poreznom sustavu građani opterećuju, a banke, koje su u stranom vlasništvu, iznose novac u svoje matične zemlje bez da taj novac bude oporezovan.

Matijašević je naglasio i da je trenutno napad na javni sektor, ali da golgotu i dramu već godinama prolaze oni koji rade u privatnom sektoru.

- Linić je ispao naopaki Robin Hood. On je očekivao da će poslodavci kojima je olakšano poslovanje, biti pošteni i ići u reinvesticije, a oni su sve stavili u svoj džep. Njima je radnik samo trošak, rekao je Bruno Bulić.

Osvrnuo se i na sektor turizma, a smatra da se novim programom razvoja, kojim se planira otvoriti 30 tisuća novih radnih mjesta te sto novih objekata, samo zavarava javnost. Smatra da će se tako otvoriti prostor špekulantima, da će se to pretvoriti u borbu za prostor na Jadranu te da se tim potezom može samo očekivati da će Hrvatska završiti kao Španjolska.

- Primjerice u Istri u ljetnim mjesecima ima 2,5 tisuće nezaposlenih, a u zimi oko 11 tisuća. Ključ je dignuti razinu i kvalitetu te produžiti turističku sezonu da bi domicilno stanovništvo moglo opstati, rekao je Bulić. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter