Matija Vlačić bio je permanentni migrant

Na simpoziju održano više od 20 predavanja uz brojne diskusije
Na simpoziju održano više od 20 predavanja uz brojne diskusije

Naš veliki Vlačić, velikan hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelj protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti, iako je većinu svog života proveo u Njemačkoj gdje je ostavio najtrajnije nasljeđe, svojim je djelovanjem trajno zadužio nas, njegove potomke. Mi, njegovi sugrađani možda i ne znamo dovoljno o najvećem labinskom umu, no sigurni smo u jedno - Vlačić je naše trajno nadahnuće, stremljenje, divljenje, rekao je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika na otvaranju 4. međunarodnog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku, koji je u labinskoj Gradskoj knjižnici od 17. do 19. rujna okupio znanstvenike iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Njemačke, Švicarske i Belgije.

Internacionalna grupa istraživača

Velik interes za povijest reformacije kao i za istraživanje i dokumentaciju djela i učenja Matije Vlačića Ilirika pokazao je IEG - Institut za europsku povijest iz Mainza, suorganizator simpozija. U ime Instituta govorila je prof. dr. Irene Dingel, direktorica Odjela za zapadnu povijest religije iz Mainza, koja je prisutne uvela u temu 4. simpozija - Matthias Flacius Illyricus - biografski konteksti, teološki utjecaji i povijesna percepcija.

Nakon zahvale gradu Labinu kao domaćinu, njemačka znanstvenica Irene Dingel izrazila je zadovoljstvo posjetom internacionalne grupe Flacius - istraživača rodnom mjestu velikana iz 16. stoljeća.

- Sporazum koji smo zaključili prije godinu dana i projekt koji je Institut za europsku povijest u Mainzu vodio zajedno s Gradom Labinom ne služi samo znanstvenoj razmjeni, nego je i doprinos zajedničkom rastu Europe. Radujemo se susretu s vama i zainteresirani smo poći tragovima Flaciusa, rekla je Dingel.

Njemačka je znanstvenica dalje govorila o Matiji Vlačiću Iliriku kao o sinu grada Labina koji je još onda prešao granice te se nije samo koncentrirao na teologiju, nego i na druga znanstvena područja. Rekla je da je Flacius bio permanentni migrant koji je dobro savladao različite gradske i teritorijalne, političke i konfesionalne granice, što je obilježilo njegovo mišljenje i rad. Govorila je o značaju mjesta u kojima je boravio, koja su svojom kulturom i socijalnim kontekstom utjecala na njegov duhovni i teološki razvoj.

Iz domovine u egzil

Pitanje je kakva je Flacius iskustva imao u egzilu i kako je to utjecalo na njegove stavove prema domovini te životu bez nje. U žarištu stoji Flaciusova migracija iz hrvatske domovine u Wittenberg, tadašnje Sveto Rimsko Carstvo njemačke nacije, egzil u Magdeburgu, godine provedene u Jeni i Regensburgu, osim toga jedan period u kojem je Flacius bio angažiran za konfesijsku konsolidaciju luteranske zajednice u Antwerpenu, egzil u Strasbourgu i njegove zadnje godine u Frankfurtu na Majni, rečeno je na simpoziju.

Reformator iz Labina

Za trajanja simpozija održano je više od 20 predavanja i diskusija o liku i djelu Matije Vlačića Ilirika, protestantskog teologa, povjesničara, crkvenog povjesničara i filologa, rođenog u Labinu 1520., koji je preminuo u Frankfurtu na Majni 1575. godine. Znanstvenici simpozija složili su se kako će Labin postati žarište novih pogleda i kontemplacije nad životom i radom ovog poznatog reformatora. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter