Matija Ferlin u Brestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski festival "Perforacije" krajem veljace gostuje na plesnom festivalu DansFabrik, koji ce se održati od 27. veljace do 3. ožujka u Brestu u Francuskoj, a hrvatsku suvremenu scenu ce u programu "Contrefugue" predstaviti umjetnici koji prelaze stroge žanrovske odrednice i imaju drukciji pristup pokretu, sceni i odnosu s publikom. Istru ce predstavljati plesac i koreograf Matija Ferlin s plesnim solom "Sad sam/Almost 6" u kojemu se bavi djecjim umom "koji ništa ne uvjetuje, pa cak ni vlastito postojanje".

- DansFabrik je novi festival koji se nastavlja na slican, popularni festival koji se u istom terminu u Brestu održavao desetak godina, a na koji je dolazilo izmedu 200 i 300 producenata iz cijele Francuske gledati nove produkcije, rekao je Zvonimir Dobrovic, selektor "Contrefugue" programa. Novi festival nastavit ce tu praksu, a sudjelovanje na njemu donosi dobru reputaciju novim inicijativama i produkcijama, dodao je.

Po njegovim rijecima, predstavljanje hrvatskih umjetnika na festivalu dobra je najava ovogodišnjeg velikog predstavljanja hrvatske umjetnosti u Francuskoj, što ce se u povodu ulaska naše zemlje u Europsku uniju održati od rujna do prosinca.

Uz domace umjetnike, Dobrovic je za prvo izdanje festivala u Brestu odabrao i one iz Bugarske, Makedonije i Slovenije kojima je zajednicko da svojim radom poticu promjene, hvataju se ukoštac s novim izazovima, eksperimentiraju s izricajem i inovacijama, intrigantni su i izravni.

Vlasta Delimar, koja još od kraja sedamdesetih performansima propituje tabue i stereotipe vezane uz žensko tijelo, svoju ce umjetnicku preokupaciju predstaviti izložbom "Woman is woman is woman", a umjetnica mlade generacije Petra Kovacic u radu "Act(ing)" pokušat ce publici prenijeti osjecaj stvaranja, dok ce u radu "Reflections" u fokus staviti samu sebe. Željko Zorica u Brest odlazi s djelomicno jestivim instalacijama "Kroatisch-französische Freundschaft" i "Liberty loves the people", kojima podsjeca na važne dogadaje iz francuske prošlosti bitne i za svjetsku povijest.

Ime njegova rada igra je rijeci izmedu hrvatske kuhinje, odnosno stola kao dijela namještaja za kojim se donose važne politicke i druge odluke, te politicke fraze koja oznacava tradicionalno prijateljstvo dviju država. Splitska cirkuska kompanija "Room 100" nastupit ce s predstavom "C8H11N02", što je kemijska oznaka za dopamin, neurotransmiter u mozgu koji podivlja kad osoba ude u psihoticno stanje svijesti.


Podijeli: Facebook Twiter