Matija Ferlin nominiran za nagradu publike Teatar.hr

Matija Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)
Matija Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)

Internetski portal Teatar.hr objavio je nominacije za ovogodišnje nagrade publike za postignuća u izvedbenim umjetnostima, a tko su ovogodišnji laureati, znat će se na svečanom proglašenju u zagrebačkoj Tvornici kulture u četvrtak 19. studenoga.

- Ove godine nagrade su jako šareno raspoređene i što se tiče žanra, i formata, i vrste predstava, pa onda i regionalno, što je dobar pokazatelj da se nagrada u ove tri godine dokazala kao nacionalna, a ne kao zagrebocentrična, kazala je na konferenciji za novinare u Zagrebu glavna urednica Teatra.hr Nora Krstulović.

- Nominacije pokazuju da se širi bazen kazališne publike kojoj su te nagrade važne i relevantne, a obuhvaćaju razne izvođačke dobne skupine kao i kazališta i iz nezavisnog i institucionalnog sektora, mada se iz glasova može iščitati da je jako mali broj nezavisnih kompanija uopće vidljiv široj javnosti, napomenula je.

O nominacijama je odlučilo više od 25 tisuća prispjelih glasova što, budući da je ove godine prednominacijsko razdoblje trajalo dva tjedna kraće, pokazuje da interes za nagradu jako raste, dodala je Krstulović.

Popis svih prijedloga objavljen je na stranicama Teatra.hr, gdje je jučer točno u podne otvoreno glasovanje za ponuđene kandidate, koje traje do podneva 18. studenog.

Godišnju nagradu Teatar.hr slijedom izbora čitatelja dodjeljuje redakcija portala Teatar.hr. Za nagradu konkuriraju predstave premijerno izvedene u razdoblju od 1. rujna prethodne do 31. kolovoza tekuće godine.

Među ukupno 162 predstave premijerno izvedene u protekloj sezoni, prednominacijski proces, tijekom kojega su mogli glasati svi čitatelji portala Teatar.hr, iznjedrio je po pet najbolje plasiranih prijedloga u svakoj od deset kategorija. Oni ujedno čine i nominacije za Teatar.hr nagrade publike.

U kategoriji predstave sezone nominirane su predstave "260 dana" (HNK Osijek), "A gdje je revolucija, stoko?" (Montažstroj), "Kolovoz u okrugu Osage" (GDK Gavella), "Kristofor Kolumbo" (Zagrebačko kazalište mladih) i "Mi smo kraljevi a ne ljudi" (HNK Zagreb).

U kategoriji izvođač sezone nominirani su Livio Badurina, Domagoj Dorotić, Dean Krivačić, Krešimir Mikić i Sreten Mokrović, dok se za titulu izvođačice sezone natječu Jadanka Đokić, Renata Sabljak, Dubravka Šeparović Mušović, Anja Šovagović i Anđela Ramljak.

Za redatelja/koreografa sezone u utrci su Renata Carola Gatica, Matija Ferlin, Olja Lozica, Rene Medvešek i Borut Šepatović.

Najbolji novi dramski tekst sezone gledatelji mogu odabrati među naslovima "Elza hoda kroz zidove" (Ivana Šojat Kuči), "Bojim se da se sada poznajemo" (Ivor Martinić), "Pečat" (Borna Vujčić), "(Pret)posljednja panda ili statika" (Dino Pešut) i "Život je čudo" Ivice Ivaniševića.

U kategoriji nezavisno kazalište sezone nominirani su BADco., Montažstroj, Mala scena, VRUM i Teatar Poco Loco, a za festival sezone Ganz novi festival, FEN, FNC, IKS i Rendez-vous.

Za osobu godine glasovi publike nominirali su Ivicu Buljana, Olivera Frljića, Gorana Golovka, Sinišu Labrovića i Tenu Štivičić.

Ove su godine ukinute kategorije najprecjenjenija produkcija sezone i skandal sezone, umjesto kojih su uvedene dvije nove  događaj sezone i razočaranje sezone.

Vrijednim titule događaja sezone publika koja je sudjelovala u prednominacijskom procesu ocijenila je program "Filozofski teatar" HNK-a Zagreb, hrvatski nastup na Praškom kvadrijenalu, nastavak rada Studija plesa, ostavku ministrice kulture te sezonu HNK-a Rijeka. "Filozofski teatar" našao se i na popisu najizglednijih kandidata za naslov razočaranja godine, kao i sezona HNK-a Rijeke, uz novog ministra kulture, oduzimanje nacionalnog statusa Splitskom ljetu, i slučaja "Elementarne čestice".

Ideja je da u tjednu proglašenja nominirane predstave budu izvedene pred zagrebačkom publikom, a jedan dio programa odvijat će se u sklopu proslave Noći kazališta, kojoj je Teatar.hr medijski partner.

- U partnerstvu s agencijom Fakat ove ćemo godine u tjednu dodjele nagrada organizirati cijeli niz dodatnih programa da bismo ga doista učinili najkazališnijim tjednom u godini, a sama dodjela 19. studenoga bit će tek vrhunac tih događanja, poručila je Krstulović te dodala da će javnost o svim događanjima biti pravovremeno obaviještena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter