Matija Ferlin medu 100 otkrica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski koreograf i plesac Matija Ferlin doživio je novo, ovaj put medunarodno priznanje i svjetsku medijsku promociju. Nakon što je prije dva mjeseca na nacionalnoj razini dobio godišnju nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju za predstavu "Nastup", a ista predstava nagradu za najbolju plesnu predstavu u cijelosti, Ferlin je predstavljen u aktualnom broju prestižnog njujorškog casopisa za modu i umjetnost V Magazine, dobivši citavu stranicu u opsežnom tematu "Što je novo?".

Medu 100 umjetnickih otkrica, Ferlin je predstavljen kao "avangardni genij Sashe Waltz", a plasiran je do novih holivudskih mladih glumaca, medu kojima je i sin Jeremyja Ironsa, Max.

U tekstu koji prati dva portreta Ferlinova lica puna štipaljki navedena je i Pula kao njegov rodni grad, a cija vibracija, izjavio je Ferlin, traži od vas multidiscipliniran pristup životu i radu. Za uporabu štipaljki na licu u predstavi "Sad Sam" Matija je dodao: "Nisam nimalo sadomazohist i to sa štipaljkama izgleda daleko bolnije nego što stvarno jest. Rad je to o napuštanju, prekidu veze, samoci i osjecaju ranjivosti pred drugim ljudima".

Uz jak naglasak na vizualnom izrazu i modnom dizajnu, V Magazine je prezentirao novitete u slikarstvu, glazbi, glumi, suvremenoj umjetnosti, pa cak i 30-ak novih ženskih lica, kao i nove pojmove poput, primjerice rijeci "frenemy", koja oznacava osobu prema kojoj se ponašaš prijateljski iako ti je rival.

Osim publiciteta u najvišim umjetnickim krugovima, vrijednost ovog "vodica za buducnost mode i kulture" je u tome što su nove autore nominirali etablirani svjetski umjetnici, pa je tako redateljica Sofia Coppola nominirala novo/starog americkog slikara Michaela Scotta; performerica Marina Abramovic izdvojila je karizmaticnog 34-godišnjeg talijanskog perfomera i vizualnog umjetnika Nica Vascellarija, modni kreator Karl Lagerfeld nominirao je Haidera Ackermanna kao 'vec potvrdenog, ali u ovoj sezoni najelegantnijeg kreatora'.

Zanimljivo je da je Lady Gaga predstavila na dvije stranice 300-tinjak njenih najvjernijih i najludih obožavatelja iz cijelog svijeta pod nazivom "Little Monsters", dok je glumica Demi Moore nominirala kao novo otkrice 18-godišnjeg glumca Ezru Millera. On pak kaže da je "gluma najprirodnija stvar jer svi mi to radimo non-stop". Direktor MoMA PS1 Klaus Biesenbach kao "novog Mozarta" imenovao je korejsko-americkog violinista Hahn-Bina. Kao novi bend predstavljen je sastav iz Chicaga The Smith Westerns.

Matiju Ferlina službeno je nominirala priznata njemacka koreografkinja Sasha Waltz, u cijoj je kompaniji godinama bio stalni clan, no pažnju V Magazinea Ferlin je privukao jesenas u New Yorku, igrajuci u predstavi Sashe Waltz "Gezeiten". Ferlin je trenutno na kanadskoj turneji zajedno s plesnom kompanijom Public Recordings iz Toronta s kojom igra u predstavi "Relay" redateljice Ane Henderson.


Podijeli: Facebook Twiter