Matija Ferlin i braća Sinkauz na Perforacijama

Matija Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)
Matija Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)

Festival Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti i ove se godine održava u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku te će još jednom, od 24. do 31. listopada, predstaviti neka od najupečatljivijih ostvarenja na području izvedbenih umjetnosti.

U srijedu je kao svojevrsni uvod u festival Perforacije poslužio performans Vlaste Delimar, Milana Božića i Pina Ivančića naziva "Jahači Apokalipse, zar?" na Trgu maršala Tita u Zagrebu. Iz programskog teksta performansa koji se između ostalog bavi temom prosvjetljenja (dakle pravog smisla riječi apokalipsa) navodi se: "Hoćemo li se uzdignuti iz degradiranog postojanja te apokalipsom osvijetliti naš umni mrak, preskočiti strah od svjetlosti, očistiti u sebi koruptno biće, zaustaviti prema sebi mehaniziranje života, a razrijeđeni život nadopuniti?"

Izvedbeni će segment festivala Perforacije od skupina predvoditi BADco. s izvedbom "Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje" koja je svoj začetak našla u ideji terraforminga. Kompleksnim pitanjem teatra i pokreta za novim društvenim akcijama bavit će se Janez Janša izvedbom "Tko je sljedeći?", a duo iz skupine ROOM 100, Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, drugu godinu zaredom donose novu produkciju na Perforacije – "Seed", koja kombinira butoh i break dance, te uz to potpisuju i ovogodišnju verziju Noći performansa – autentičnog brenda Perforacija gdje se kroz čitavu noć izmjenjuju izvedbe i druženja s umjetnicima.

Povratnici su na festival u produkciji Domina i "Psi" Bojana Đorđeva u izvedbi Stipe Kostanića, a neka od imena koja su već bila ugošćena na festivalu su i Senka Bulić koja će predstaviti koncert-predstavu-instalaciju "Svršimo s Božjim sudom" te Matija Ferlin koji gostuje s posljednjim u nizu radova iz serije "Sad sam". Na rasporedu je i "Cabbage Clairvoyant" - dijelom performance, a dijelom happening Željka Zorice. Damir Bartol Indoš će u suradnji s Tanjom Vrvilo predstaviti novi rad "Vodni rat" koristeći koncept šahtofona koji se odnedavno nalazi i u službenom fundusu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Uz festival Perforacije u Zagrebu se od 25. do 28. listopada u suorganizaciji udruge Domino održava i plenarni sastanak IETM-a, krovne organizacije za izvedbene umjetnosti čije članstvo broji preko 500 organizacija iz 45 zemalja. Tijekom sastanka IETM-a bit će prikazano dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika. IETM program uključuje i brojna predavanja, među kojima ona Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Katarine Peović, Arnda Wesemanna i mnogih drugih.

U umjetničkom programu IETM-a sudjeluju Nataša Rajkovic i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Aleksandar Stojković, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter