Maticnim stanicama lijece ožiljke od srcanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oštecenja nastala srcanim udarom mogla bi se zalijeciti maticnim stanicama dobivenima iz bolesnikova srca, objavili su americki lijecnici.

U malom istraživanju o kojem su izvijestili u medicinskome casopisu Lancet kažu kako su uspjeli prepoloviti ožiljak. Autori dodaju kako je u novome srcanome mišicu nastupilo povecanje "bez presedana".

Britanska zaklada za srce kaže kako je još rano, ali to bi "mogla biti izvrsna vijest za srcane bolesnike".

Srcani udar dogada se kad srcu nedostaje kisika, naprimjer zbog ugruška koji prekine dotok krvi.

Kad srce zacjeljuje, na mjestu odumrlog mišica nastaje ožiljak, ali to tkivo ne kuca kao srcani mišic, pa se smanjuje i sposobnost pumpanja krvi.

Lijecnici diljem svijeta traže nacin da "regeneriraju" srce kako bi umjesto ožiljka nastalo mišicno tkivo. Maticne stanice koje se mogu transformirati u svaki tip specijaliziranih stanica, igraju važnu ulogu u tim pokušajima.

U najnovijoj studiji u institutu Cedars-Sinai, provjeravali su je li sigurno upotrijebiti maticne stanice iz pacijentova vlastitog srca.

U roku od mjesec dana od srcanog udara u žilu na bolesnikovu vratu umetnuta je sonda koja je gurnuta do srca gdje je uzela uzorak srcanog tkiva velicine "polovine groždice", kaže se u clanku u Lancetu.

Taj je uzorak poslan u laboratorij i ondje su izdvojene i uzgojene maticne stanice. Otprilike 25 milijuna tih novih stanica stavljeno je u žile oko srca.

U ispitivanju je sudjelovalo 25 pacijenata. Prije lijecenja ožiljak je zauzimao otprilike 24 posto lijeve klijetke, a nakon šest mjeseci smanjio se na 16 posto. Nakon godine dana pao je na 12 posto.

Na mjestu toga tkiva razvilo se zdravo mišicno tkivo, a maticne su stanice, piše u studiji, "pokazale dosad nevidenu sposobnost da smanje ožiljak i istovremeno stimuliraju ponovni rast zdravog srcanog tkiva".


Podijeli: Facebook Twiter